Nieuws

Nieuwe e-readers van Kindle werken niet met je computer

Amazon Kindle
© Amazon
Amazon wil liever dat je e-books aanschaft via Amazon of een Kindle Unlimited-abonnement neemt. Dat blijkt ook wel uit de nieuwe maatregel die het overzetten van e-books via de usb-aansluiting verhindert.

Wie in het verleden een e-reader heeft aangeschaft, heeft waarschijnlijk al flink wat e-books in zijn verzameling. In voorgaande jaren kon je die e-books eenvoudig via usb naar Kindle-e-readers kopiëren door ze met je computer te verbinden. Amazon heeft die optie echter afgeschaft bij de recent gelanceerde Kindle-modellen, meldt de e-readerblog Good e-Reader.

Volgens de blog stapte Amazon over op het MTP-bestandssysteem en maakte het vervolgens onmogelijk om de Kindle-e-readers via usb aan je computer te koppelen. Wanneer je de nieuwe e-readers via usb aansluit op je computer, gebeurt er simpelweg niets, behalve dat de e-reader wordt opgeladen.

Dat Amazon het onmogelijk heeft gemaakt om e-books via usb over te zetten, is ergens niet zo verrassend. Via de usb-aansluiting kon je namelijk ook e-books van de Kindle naar de computer kopiëren. Hoewel die bestanden beschermd zijn met DRM, biedt dit geen oneindige bescherming en kan het ertoe leiden dat legale e-books illegaal op internet worden verspreid.

De retailgigant verwijderde inmiddels ook de mogelijkheid om aangeschafte e-books via de ‘contentpagina’ van je Amazon-profiel (via de webbrowser) te downloaden. Het idee was dat je ze vervolgens via usb op de Kindle kon zetten, maar dat is nu niet meer mogelijk. Oudere Kindle-modellen moeten hierdoor ook gebruikmaken van hun wifiverbinding, tenzij je al e-books op je pc hebt staan. Voor deze e-readers blijft het overigens wel mogelijk om e-books via usb over te zetten – het MTP-bestandssysteem komt alleen voor de nieuwste Kindle-modellen.

Uitgelicht artikel Amazon Kindle Amazon presenteert nieuwe Kindle-reeks

Kindle versus Kobo

Amazon is de eerste grote e-readerfabrikant die de mogelijkheid om e-books via usb over te zetten, verwijdert. Concurrenten zoals Kobo en Pocketbook bieden die functie nog wel aan, al is het natuurlijk de vraag of dat in de toekomst zo blijft.

Overigens heeft Amazon niet alle mogelijkheden om e-books te ‘sideloaden’ weggenomen. Je kunt de digitale boeken nog steeds via e-mail naar je Kindle sturen. Je kunt maximaal 25 bijlagen (boeken) per keer overzetten, met een limiet van 50 MB, tenzij je ze in een zipbestand samenvoegt. Kindle ondersteunt bestandsformaten zoals EPUB, PDF, DOCX (en DOC), HTML en diverse soorten afbeeldingen.

amazonamazon kindlee-booke-readerontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600