Nieuws

Oledscherm iPhone 16 Pro verslaat Galaxy S25 Ultra

Samsung Galaxy S25 Ultra render
© OnLeaks
Het oledscherm van de iPhone 16 Pro (Max) is mogelijk een stukje beter dan het paneel in de Galaxy S25 Ultra. Samsung snijdt hiermee in de kosten van het nieuwe ‘Ultra’-model.

Apple en Google gebruiken momenteel de beste oledschermen ter wereld. Het gaat om de M14-oledpanelen van Samsung Display. Het cijfer achter de M bepaalt de kwaliteit van het scherm: vergeleken met de M13-schermen van Samsung Display zijn de M14-schermen ongeveer 20 tot 30 procent efficiënter en slijten de organische pixels minder snel. Apple heeft dit type oled al toegepast op de iPhone 16 Pro en Pro Max, terwijl de volledige Pixel 9-serie van Google er ook mee is uitgerust. Samsung-vlaggenschepen gebruiken echter nog steeds M13-schermen, waaronder de aankomende Galaxy S25 Ultra.

Oledscherm van de Galaxy S25

Schermanalist Ross Young bevestigt via X een rapport van het Koreaanse ET News over de S25 Ultra. Volgens Young, die informatie van leveranciers heeft verkregen, zal het oledscherm dat Samsung gebruikt voor de Galaxy S25 Ultra uit de M13-serie komen. Ook de Galaxy S25 en Galaxy S25 Plus zullen volgens de analist gebruikmaken van M13-oledschermen van Samsung Display.

Dit betekent dat de piekhelderheid van de Galaxy S25-serie waarschijnlijk op 2.600 nits blijft, net zoals bij de Galaxy S24-serie. De Pixel 9 haalt een piekhelderheid van 2.700 nits, terwijl de Pixel 9 Pro (XL) de 3.000 nits aantikt. Hoewel het verschil tussen de twee schermtypen relatief groot lijkt, moet worden opgemerkt dat nits worden gemeten op een logaritmische schaal. Dit betekent dat 2.000 nits niet tweemaal zo helder is als 1.000 nits, en dat het verschil tussen 2.600 en 3.000 nits dus vrij klein is.

Kostenbesparende maatregel

Belangrijker is de efficiëntiewinst van de M14-schermen van Samsung Display. Een energieverbruik dat 20 tot 30 procent lager ligt, kan de batterijduur van een telefoon aanzienlijk verlengen. Mogelijk volgt er met de Galaxy S26-serie weer een upgrade, aangezien Samsung doorgaans twee jaar tussen upgrades van de schermtechnologie voor de Galaxy S-serie laat.

Dit is op zich niet vreemd: de verschillen van jaar tot jaar zijn relatief klein. Bovendien kan de Zuid-Koreaanse fabrikant, aldus Young, besparen op de materiaalkosten van de Galaxy S25 Ultra. Deze zouden al aanzienlijk oplopen door de Snapdragon 8 Elite, die naar verluidt de duurste Qualcomm-chipset ooit is.

Of deze kostenbesparing zal worden weerspiegeld in de prijs van het vlaggenschip, moet de tijd uitwijzen. De Galaxy S25-serie wordt naar verwachting in januari gepresenteerd, samen met One UI 7.0.

mobielsamsungsamsung galaxy s25samsung galaxy s25 ultra

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600