Nieuws

OpenAI plant release van nieuw taalmodel Orion

Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes
© iStock / Robert Way
OpenAI heeft de lanceringsperiode bekendgemaakt van zijn volgende grote taalmodel. Dat draagt momenteel de codenaam 'Orion' en moet tegen december beschikbaar zijn.

Volgens The Verge zal Orion niet meteen beschikbaar zijn voor het grote publiek via ChatGPT, zoals eerdere modellen, maar wordt het eerst toegankelijk voor nauwe zakenpartners van OpenAI. Die zullen het nieuwe taalmodel in eerste instantie gebruiken om producten en functies te ontwikkelen. Microsoft bereidt zich als belangrijkste partner van OpenAI voor om Orion al vanaf november op Azure te hosten.

Wordt Orion GPT-5?

Hoewel Orion wordt gezien als de opvolger van GPT-4, is nog niet duidelijk of het publiekelijk als GPT-5 zal worden uitgebracht. Volgens een insider zou Orion tot wel 100 keer krachtiger zijn dan GPT-4. Dit nieuwe model staat lost van het recent uitgebrachte o1 (of Strawberry) reasoning model, dat naar verluidt wel gebruikt werd om synthetische data te genereren en Orion te trainen.

OpenAI ziet Orion als de volgende stap richting ‘artificial general intelligence’ (AGI). Op X had CEO Sam Altman het al over het nieuwe taalmodel, maar hij deed er wel geheimzinnig over. De topman zei “opgewonden te zijn voor de winterconstellaties die snel zichtbaar zullen worden.” De codenaam Orion is dus niet toevallig gekozen. Het gelijknamige wintersterrenbeeld is zichtbaar is van november tot februari. Het zou dus zomaar een verwijzing kunnen zijn naar de releaseperiode van het nieuwe model.

Orion lijkt er op een cruciaal moment te komen, kort na een recordfinanciering van 6,6 miljard dollar en de transformatie van OpenAI naar een winstgerichte structuur. Tegelijkertijd ziet OpenAI belangrijke personeelswisselingen, waaronder het recente vertrek van CTO Mira Murati en andere topfiguren.

Uitgelicht artikel ChatGPT voor Windows OpenAI brengt ChatGPT-app nu ook naar Windows
ChatGPTOpenAIorion

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600