Partnerinfo

Welk e-bike-type ben jij? Expert geeft advies

© Gazelle
Van speed pedelecs tot stadsfietsen: het aanbod e-bikes groeit flink. Hoe kies je de juiste? Gazelle-expert geeft advies.

In 2023 werden in België voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan gewone fietsen. De e-bike behaalde een marktaandeel van 51%, zo blijkt uit een eerste schatting van mobiliteitsfederatie Traxio. Elektrische fietsen winnen aan populariteit, maar hoe kies je de juiste? Ismaël Goedertier, Store Manager bij het Gazelle e-bike testcenter in Rumst, geeft zeven tips.

1/ Ambitie

De eerste vraag die ik bezoekers steeds stel, is: hoe wil je de fiets gebruiken? Stel je wil elke dag naar je werk fietsen. Kies dan voor een e-bike die je snel en gemakkelijk ondersteunt met zo weinig mogelijk onderhoud Grenoble C5 HMB. Plan je grote fietstochten met vrienden? Zorg dan dat je e-bike een accu heeft voor lange afstanden, zoals de Ultimate C380 HMB.

Sportievelingen die graag diverse terreinen verkennen, kiezen beter voor een touringmodel, zoals de Chamonix C5 HMS. Tot slot hebben we ook een aanbod transportfietsen voor jonge ouders die bijvoorbeeld hun kinderen naar school willen brengen, zoals de Makki Load.

2/ Kies de juiste houding

Bij een rechtop zithouding belast je je lichaam zo min mogelijk. Je fietst met ontspannen schouders, een losse nek en steunt niet op je polsen. Dit zorgt voor maximaal comfort, zoals bij onze Grenoble- of Avignon-collectie. Voor een actieve houding kies je beter voor een rechter stuur. Hierbij leun je met je schouders iets meer naar voren, waardoor je veel controle hebt over de fiets. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor onze Eclipse-collectie.

3/ Accucapaciteit

Voor lange ritten zijn grotere accu’s handig om “laadstress” te vermijden. Gazelle biedt capaciteiten van 400, 500, 625 en 750 wattuur. De kleinste accu heeft een actieradius van 80 km, de grootste van 155 km. De actieradius wordt ook steeds belangrijker, vooral voor mensen die hun tweede e-bike overwegen. Accu’s degraderen na verloop van tijd. Mensen investeren dan liever in een duurzame accu voor optimaal fietsplezier.

4/ Motorcapaciteit

Hoe krachtiger de motor, hoe minder moeite je hoeft te doen tijdens het fietsen. Bij bergop rijden of sterke tegenwind vergt een motor van 40 Nm bijvoorbeeld meer inspanning dan een motor van 75 Nm.

5/ Framemaat dat past bij je postuur en leeftijd

Een te klein frame kan leiden tot een verkrampte houding, terwijl een te groot frame controleproblemen kan veroorzaken. De juiste keuze hangt af van de verhouding tussen zadel en trapas ten opzichte van je binnenbeenlengte. Voor personen die handig willen instappen raad ik een e-bike aan met een lage instap om het zwaaien van het been over de fiets te vermijden.

6/ Prijs-kwaliteit

Bij Gazelle hebben we een brede collectie voor elk budget, meestal tussen 2.500 en 6.000 euro. Ongeacht je budget blijft functionaliteit en kwaliteit hetzelfde, met extra’s zoals meer comfort, een grotere batterijcapaciteit of krachtigere motor bij duurdere modellen. Daarnaast wordt de tweedehandsmarkt ook steeds populairder. Kies bij voorkeur een e-bike jonger dan zeven jaar, met een accu jonger dan vijf jaar en een motor met minder dan 20.000 kilometer op de teller.

7/ Test je e-bike

Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt op je e-bike, en dat kun je alleen ontdekken door testritten te maken. In ons testcenter in Rumst vind je de volledige Gazelle-collectie. In 2023 hielpen we zo’n 10.000 mensen bij het vinden van hun e-bike. Je kunt bij ons uitgebreid testen op verschillende fietsroutes rondom ons testcenter.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

e-bikegazellepartnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen