Reviews

Review Apple iPad Air: Dunner, lichter, sneller

Voordelen
Betere prestaties
Zeer dun en licht
Prima batterijleven
Nadelen
Geen Touch ID
Prijzig
Aanbevolen prijs: €479
Waar te koop?
Totaalscore 9
De iPad Air ligt vanaf vandaag bij ons in de rekken. Voor je je naar de winkel rept, kan je er eerst onze recensie op nalezen.

Het was lang geleden dat Apple nog eens een nieuw ontwerp van de iPad op ons had afgevuurd. De originele, logge eerste generatie van de tablet heeft het ongeveer 11 maanden overleefd, vooraleer hij in 2011 door een veel slanker exemplaar werd vervangen.

Dat ontwerp is min of meer onveranderd gebleven tijdens de afgelopen 2,5 jaar – een eeuwigheid in de wereld van consumentenelektronica. Tijdens die periode kregen we twee updates te zien die snellere chips en een beter scherm met zich mee brachten, maar het bleef wachten op een echt nieuwe iPad.

Die is er nu: de iPad Air. Met deze vijfde generatie van de tablet heeft Apple een nieuw ontwerp afgeleverd dat heel wat dunner en lichter is, maar betere prestaties levert en het batterijleven van zijn voorgangers evenaart.

De Air is een merkbare upgrade van de vierde generatie iPad, die ondertussen uit productie is gegaan. De nieuwe iPad pakt netjes zijn plaats in met prijzen die beginnen vanaf 479 euro voor 16GB, 569 euro voor 32GB, 659 euro voor 64GB en 749 euro voor de versie met 128GB. Voor de modellen met ondersteuning voor mobiele data betaal je telkens 120 euro extra.

Het is dus nog altijd een toestel met een premium prijs, dat is het ook altijd geweest. Nochtans begint de markt stilaan te keren en zien we steeds meer interessante alternatieven op een lager prijspunt. De iPad Air moet dus beter zijn dan ooit. Gelukkig is hij dat ook.

Nieuw ontwerp

De iPad mini van vorig jaar introduceerde een nieuw slank ontwerp, dat zijn inspiratie haalde bij de iPod Touch. Je kan de iPad Air beschouwen als een 20 procent grotere versie van de iPad mini. Beide tablets zien er nagenoeg hetzelfde uit, alleen heeft de Air extra luidsprekergaten aan de onderkant (80 vs. 56).

De iPad Air is echter niet 20 procent dikker. Met 7,5 millimeter is hij maar 0,3 millimeter dikker dan de iPad mini en 1,9 millimeter dunner dan de vorige iPad. Toch voelt hij nog altijd even stevig aan als voorheen en geeft hij niet mee wanneer je hem probeert te plooien. Met 469 gram weegt hij 132 gram lichter dan de vorige generatie iPad en 138 gram zwaarder dan de iPad mini.

We waren al fan van de iPad mini vorig jaar, en we zijn nu ook fan van de look and feel van de Air. Het meer ronde profiel en de afgeschuinde randen geven hem een modern karakter, terwijl de nieuwe vorm er voor zorgt dat de knoppen in de buurt van de rechterbovenhoek makkelijker te vinden zijn.

Stereoluidsprekers flankeren langs beide kanten de Lightning-aansluiting aan de onderkant, waardoor ze minder makkelijk bij het vasthouden worden afgedekt. Ze zijn bovendien ook luider. We hadden wel liever gezien dat Apple de linkse luidspreker aan de bovenkant had geplaatst, zodat je ook een stereo-effect zou krijgen wanneer je een video in landschapsmodus bekijkt.

Onze enige andere klacht over het ontwerp is het ontbreken van Touch ID, de vingerafdruksensor die wel in de Home-knop van de iPhone 5s ingebouwd zit. Die laat je toe om je toestel te ontgrendelen zonder een numerieke code in te voeren, en laat je  iTunes-aankopen uitvoeren zonder een wachtwoord in te geven.

De kracht van A7

De vierde generatie iPad had een aangepaste versie van de A6-processor uit de iPhone 5 aan boord, die betere prestaties moest leveren dan de versie in de telefoon. Voor de iPad Air heeft Appler er voor gekozen om dezelfde 64-bit A7-processor van de iPhone 5s ook in de tablet te stoppen. Teleurgesteld? Niet nodig. De iPad Air is belachelijk snel, zelfs iets sneller dan de nieuwe iPhone, die nochtans dezelfde hoeveelheid RAM aan boord heeft (1GB). Geekbench geeft aan dat de processor in de iPad Air geklokt is op 1,39GHz, tegenover 1,29GHz in de iPhone 5s.

We hebben de iPad Air door enkele van onze favoriete benchmarks geleid en vergeleken met de vierde generatie iPad (beide toestellen draaiden op iOS 7.0.3). In Sunspider 1.0.1 had de oude iPad gemiddeld 661ms nodig om de taak te voltooien, terwijl de iPad Air maar 402ms nodig had. Geekbench 2 toonde gelijkaardige resultaten met een score van 1.797 voor de oude iPad en 2.382 voor de nieuwe (hoger is in dit geval beter) en bij Geekbench 3 was het verschil zelfs nog groter (1.429 vs. 2.688).

De iPad Air wordt wel best warm wanneer hij dergelijke prestaties moet leveren. De achterkant voelt wel wat minder warm dan die van zijn voorganger, maar er wordt nog steeds aardig wat warmte geproduceerd. Bewijs dat hij echt wel hard aan het werk is.

Maar niemand geeft natuurlijk om cijfers als de ervaring ze niet ondersteunt. Dat doet het wel, als is het dan misschien niet tot op hetzelfde niveau. Apps laden merkbaar sneller – zeker grote spellen – en we merkten ook hogere framerates in sommige spellen, al was dit minder opvallend. We verwachten dat dit vaker zal voorkomen wanneer apps geoptimaliseerd worden voor de 64-bit A7-processor.

Webpagina’s laden sneller en het besturingssysteem is responsiever. De vierde generatie iPad blijft goede prestaties leveren, maar de nieuwe Air tilt dat naar een hoger niveau – zonder dat de batterij er onder lijdt.

Batterijleven

Zoals gewoonlijk belooft Apple 10 uur batterijleven voor de iPad Air en die krijg je ook, meer zelfs. Op de dikkere en zwaardere vierde generatie iPad behaalden we iets meer dan 13 uur batterijleven in onze test. De nieuwe iPad Air deed het gelijkaardig en klokte af op 13 uur en 10 minuten. We konden met deze tablet makkelijk bij zwaar gebruik de dag door komen zonder hem aan de lader te hangen. Wie zijn tablet vooral voor surfen gebruikt zal dagen toekomen.

Camera

We zijn nog altijd niet zo fan van tabletfotografie en mogelijk gaat Apple ermee akkoord dat het geen aspect is om veel aandacht aan te besteden. De (weliswaar competente) 5 megapixelcamera aan de achterkant is immers niet veranderd.

De 1,2 megapixelcamera aan de voorkant heeft wel een merkbare upgrade gekregen. Het aantal megapixels is gelijk gebeleven, maar de camera heeft een nieuwe sensor gekregen die zorgt voor betere prestaties bij weinig licht. Niet onbelangrijk als je er niet wil uitzien alsof je bent aan het Facetimen vanuit een grot.

Verbindingen

Met de iPad Air is Apple overgestapt naar een wifi-configuratie met twee antennes, genaamd MIMO. Theoretisch gezien verdubbelt het de maximale doorstroom aan data die mogelijk is vanaf je tablet, tot 300Mbps met een compatibele router. Dat is niet nieuw, maar wel een welgekomen verandering.

De afwezigheid van 802.11ac is echter teleurstellend. Gezien het gebrek aan compatibele routers en access points is er momenteel weinig vraag voor, maar wie binnen enkele jaren zijn iPad Air nog steeds gebruikt, had misschien toch gehoopt dat Apple er plaats voor zou hebben gemaakt.

Wie 120 euro meer betaalt zal ook van mobiele data gebruik kunnen maken. Of je nu verbinding maakt via EDGE, HSPA+, CDMA of LTE, de iPad Air kan het aan. Waar ter wereld je ook bent, je zal in staat zijn om verbinding te maken.

Ten slotte beschikken alle modellen van de iPad Air over ondersteuning voor Bluetooth 4.0, net als vorig jaar al het geval was. Je kan dus snel accessoires als toetsenborden of luidsprekers koppelen, zonder dat je batterijleven klappen krijgt.

Conclusie

Als je de laatste generaties van de iPad aan je voorbij hebt laten gaan omdat ze niet nieuw genoeg aanvoelden, is het nu het ideale moment voor een upgrade. Hoewel hij geen nieuwe functionaliteit brengt – we kunnen onze teleurstelling over de afwezigheid van Touch ID niet verbergen – zijn de verbeterde prestaties en batterijleven bewijs dat er nog steeds vanbinnen vooruitgang wordt geboekt. Toch is het vooral het nieuwe ontwerp dat indruk maakt. De iPad Air is dunner en lichter dan een tablet van dat formaat behoort te zijn. De oude iPad voelde altijd wat aan de zware kant, deze absoluut niet.

Maar er is een tablet die nog dunner en lichter is en toch dezelfde goede bouwkwaliteit en prestaties belooft: de iPad mini met retinascherm die later deze maand moet verschijnen. Met een prijskaartje dat 100 euro lager ligt, zou deze tablet wel eens de grootste concurrent kunnen vormen voor de iPad Air. Als je bereid bent een kleinere tablet aan te schaffen, wacht dan nog beter nog even af. Zoek je een grote tablet en zit je er niet mee in om wat extra te betalen om het beste te krijgen, dan is dit het toestel dat je zoekt.

Credit voor de foto"s in deze recensie gaat naar Josh Miller van CNet.

appleipadipad airmobielreviewstablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen