Reviews

Review: Sony’s beste compactcamera

Sony heeft een nieuwe versie van zijn premium-compactcamera RX1 uit. Het voornaamste verschil is technisch: De RX1R heeft geen laagdoorlaatfilter voor de sensor. Komt dat de beeldkwaliteit ten goede?

De Sony RX1 was de eerste compactcamera met fullframe-beeldsensor. In combinatie met de niet-verwisselbare 35mm-f/2-lens van Zeiss leverde hij een indrukwekkende beeldkwaliteit. Nu heeft Sony een nieuwe versie uit waarbij het laagdoorlaatfilter voor de sensor verwijderd werd.

Zo’n filter (ook lowpassfilter of anti-aliasingfilter genoemd) is bedoeld om ‘moiré’ te voorkomen: storende interferentiepatronen die kunnen opduiken wanneer je fijne structuren fotografeert. Zo’n filter gaat echter ten koste van de scherpte, zodat je niet de optimale resolutie van de sensor kan benutten. Daarom laten steeds meer fabrikanten het filter gewoon weg.

Qua bouw en bediening is de RX1R identiek aan de RX1. Voor een volledige bespreking verwijzen we daarom naar onze test van die camera op Shoot.be. De belangrijkste kenmerken zijn de al vermelde 35mm-lens met diafragmaring; een scherp lcd-scherm aan de achterzijde, de afwezigheid van een zoeker (een optische zoeker is verkrijgbaar als duur accessoire); en de uitgebreide bedieningsmogelijkheden, creatieve stijlen en hippe filters.
 

[related_article id=”160734″]

Op deze 100% crop is moiré te zien op de rechterkraaghelft van het voorste shirt.

Scherpte en moiré

De hamvraag is natuurlijk: is de RX1R scherper, en heeft hij sneller last van moiré? Het antwoord op de tweede vraag is makkelijk vast te stellen.

Bij bepaalde onderwerpen is inderdaad soms moiré te zien, zoals bij fijne ruitjes- of lijntjespatronen in textiel. Maar in onze test treedt moiré lang niet altijd op waar we het zouden verwachten; we kunnen evengoed stoffen met fijne ruitjes fotograferen zonder moiré.

Op zich is dat niet zo vreemd. Moiré ontstaat door de interferentie van het rasterpatroon van de sensor met het gefotografeerde patroon. Als je dichter of verder van je onderwerp gaat staan, of de camera wat draait, wijzigt ook de kans op moiré. Is er toch moiré, dan kan je die te lijf gaan met Aanpassingspenseel Moiré in Lightroom 5.

De weglating van het laagdoorlaatfilter heeft anderzijds een positieve impact op de scherpte. Niet dat de RX1R meer details vastlegt dan de RX1; maar de randen vertonen meer contrast en daardoor oogt de foto meer ‘gestoken scherp’.
 

Hoe fijn het ruitjespatroon ook is, op de foto is geen moiré te zien.

Conclusie

Het weglaten van het laagdoorlaatfilter komt de scherpte ten goede. Er is inderdaad meer kans op moiré, maar die treedt lang niet altijd op. Tenzij je de RX1R vooral wilt gebruiken om regelmatige structuren te fotograferen – we denken aan mode- en architectuurfotografie – hoef je je er geen zorgen over te maken.


Specificaties Sony RX1R:
Prijs: 3.099 euro
Resolutie: 6.000 x 4.000 pixel
Sensor: CMOS, 23,9 x 35,8 mm
Lens: Carl Zeiss Sonnar 2/35
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-25.600
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 7 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 25-punts AF of manueel
Burstmodus: 5 fps
Geheugen: Memorystick Pro Duo, SD-kaart
Afmetingen: 113 x 65 x 69 mm
Gewicht: 480 gram

anti-aliasingcameracompactcameralaagdoorlaatfiltermultimediaontspanningReviewssonysony rx1rtest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen