Reviews

LG G2 & Samsung Galaxy Note 3: groots duel

LG en Samsung laten deze winter de spierballen rollen, de ene met de G2, de andere met de Galaxy Note 3. Wij doen een vergelijkende test.

 Links de LG G2, rechts de Samsung Galaxy Note 3

Dit najaar laten LG en Samsung de spierballen rollen, de ene met de G2, de andere met de Galaxy Note 3. Die laatste heeft al lang niet meer het grootste smartphonescherm, maar probeert met allerlei straffe specificaties in de schijnwerpers te staan. LG heeft daarentegen duidelijk geleerd uit zijn fouten vroeger, met als resultaat de G2. We dagen beide toestellen uit voor een duel.

LG heeft het niet erg makkelijk gehad het afgelopen jaar en heeft niet zoals Samsung kunnen profiteren van de groeiende populariteit van Android. Gelukkig hebben ze goed hun tijd genomen om te zien wat er beter kan. Het resultaat heet G2.

[related_article id=”161563″]

Het toestel ziet er bijzonder strak uit, ook al omdat je op het eerste gezicht geen enkele knop kunt terugvinden. Na nader onderzoek blijken de aan-uitknop en de volumeregeling achteraan te zitten, onder de cameralens. LG heeft wat onderzoekswerk verricht, waaruit is gebleken dat de meerderheid van de smartphonegebruikers zijn wijsvinger centraal op het toestel houdt. Wat blijkt? Na een dag vonden we de knop blindelings.

Aanraakbediening

Door die knoppen zo te zetten heeft LG ook goed moeten nadenken over andere vormen van bediening. Zo kun je de telefoon activeren en deactiveren door twee keer op het scherm te tikken. Handig wanneer je toestel op je bureau ligt en je dus niet aan de aan-uitknop kunt. We betrappen ons er zelfs op na een week de aan-uitknop niet meer te gebruiken, maar onze telefoon met een dubbele tik te vergrendelen. Andere fabrikanten zouden hier ook mee aan de slag mogen.

Blikvanger is het hoge resolutiescherm. Full HD lijkt tegenwoordig het minimum voor de toptoestellen, maar de LG G2 combineert die scherpte bovendien met een prima contrast, kleurbereik en helderheid. Zelfs bij helder weer blijft het scherm tamelijk goed leesbaar. Bekijk je films of foto’s op het scherm, dan valt onmiddellijk de dunne schermrand op. Het scherm lijkt haast geen rand te hebben. Een grote pluim voor LG om zo’n knap toestel op de markt te brengen.

Vergelijkbaar

Samsung heeft met de Note 3 – waarvan je hier een uitgebreide review kan lezen – een stuk meer op veilig gespeeld. De knoppen blijven hier mooi op hun plaats staan en de voorkant lijkt heel sterk op die van de Galaxy S4. Alleen de achterkant valt op, want die lijkt van leder te zijn. Samsung wil dan ook dat je de Note bekijkt als een lederen notitieboek, al is het natuurlijk gewoon plastic. Toch ziet het er leuk uit en is het krasvast. Storen doet het ons in geen geval.

Het paradepaardje van Samsung is net als bij LG het Full HD-scherm. Enige verschil is dat Samsung kiest voor AMOLED-technologie in plaats van LCD. Dit zorgt voor een minder mooi wit, maar zwart is hierdoor wel pikzwart. Welke je van beide schermtechnieken verkiest is voornamelijk een persoonlijke keuze, al scoort de Note 3 qua helderheid en kijkhoek toch net iets beter dan de G2. Oordeel zelf in de winkel.

Verder lijken beide toestellen behoorlijk sterk op elkaar. In beide zit een Qualcomm Snapdragon 800 quadcoreprocessor die tegen 2,3 GHz werkt. Samen met de Nvidia Tegra 4 is dit de krachtigste SoC van het moment, met als gevolg dat beide toestellen bijzonder vlot werken. De Note 3 heeft zelfs 3 GB RAM aan boord, alhoewel we het extra voordeel tegenover 2 GB RAM durven te betwijfelen.

Minpunt van de LG G2 is dat het intern geheugen niet uitbreidbaar is. Daar heeft de Note 3 een streepje voor. De G2 komt in een versie met 16 GB of 32 GB, en daar stopt het. De Galaxy Note 3 heeft standaard 32 GB opslagruimte, maar dat kan je zelf nog aanvullen met een extra geheugenkaartje.

Als we naar de camera kijken, dan neemt de LG G2 de leiding (lees zeker ook een uitgebreide bespreking van deze camera in onze "Massatest: de beste smartphonecamera"). Beide toestellen hebben een 13 megapixelcamera, maar LG voegt daar nog eens optische beeldstabilisatie aan toe. Dat betekent scherpere foto’s bij kleine bewegingen, wat niet onbelangrijk is voor een lichte smartphone. Bovendien is het LG gelukt om de lens gelijk te laten lopen met de achterkant van het toestel, terwijl de lens van de Note 3 er een klein beetje bovenop ligt. Filmen kunnen ze allebei in 1.080p, maar Samsung heeft nog een extra toetje: 4K-opnames. Toegegeven, weinigen hebben al een tv in huis die met dat formaat om kan, maar het blijft een knap staaltje techniek voor zo’n kleine behuizing.

Software

De softwareschil ziet er wel iets anders uit, maar als we alle extra functies zouden beginnen opsommen, zouden we al snel tot het besluit komen dat ook de software onrechtstreeks redelijk sterk op elkaar lijkt. Samsung en LG hebben duidelijk leentjebuur gespeeld bij elkaar.

De Note 3 heeft wel nog een extra troef met zijn meegeleverd pennetje. Die zit bomvol functies, de ene al wat nuttiger dan de andere, maar we vragen ons vooral af wie het pennetje een maand na aankoop nog intensief gebruikt. Het is leuk om af en toe mee te spelen, maar zeker geen doorslaggevend argument.

Conclusie

Zonder naar het prijskaartje te kijken, zou onze voorkeur naar de Note 3 gaan als beste smartphone van dit moment. Maar LG heeft op financieel vlak zijn duivels ontbonden en de G2 aan een heel scherpe prijs op de markt gezet.

Toegegeven, geen uitbreidbaar geheugen is een groot nadeel, maar niet genoeg om een prijsverschil van 150 tot 200 euro te rechtvaardigen. Vergeleken met de concurrentie kun je de G2 haast een ‘koopje’ noemen. Hij wordt zo zonder twijfel de beste smartphone van het moment, en zonder grote nieuwe smartphonelanceringen op komst zal dat nog wel een tijdje duren. 

  • LG G2
    549 euro (16 GB) / 599 euro (32 GB)
    Score: 9/10
    Pro: camera, slim ontwerp, dunne schermrand, prijs
    Contra: geen uitbreidbaar geheugen
     
  • Samsung Galaxy Note 3
    749 euro (32 GB)
    Score: 8/10
    Pro: USB 3.0, penfuncties, schermkwaliteit
    Contra: prijs
Androidg2galaxy note 3lgmobielpcmagazineReviewssamsungsmartphonevergelijking

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen