Reviews

Review TomTom GO Premium X

Voordelen
Simkaart
IFTTT
Stijlvol en degelijk
Nadelen
Smartphone kan hetzelfde
Aanbevolen prijs: €429,95
Waar te koop?
Totaalscore 8
Op papier ziet de TomTom GO Premium X er veelbelovend uit. Het toestel heeft naast de gebruikelijke functies enkele opvallende functies, waaronder IFTTT-ondersteuning.

De TomTom GO Premium X doet zijn naam qua uitstraling eer aan: we kregen bovendien een limited edition van het toestel, compleet met lederen doos en luxueuze uitstraling. Een troef van het bedrijf om de aandacht te winnen, want we reviewen tegenwoordig niet meer elke week een navigatiesysteem. Het toestel is stijlvol en makkelijk aan de zuignap te bevestigen via een magnetisch systeem. Het 6-inch scherm is scherp en helder. Waar je bij oudere navigatiesystemen vaak nog echt op het scherm moest duwen om te het bedienen (met alle irritaties van dien), werkt het scherm van de Premium X zeer intuïtief.

Niet alleen de hardware is in orde, ook de navigatiesoftware is goed en misschien wel de beste op de markt. File-informatie, alternatieve routes en flitsmeldingen werken zoals je zou verwachten.

Het bovenstaande is echter niets wat de 200 euro goedkopere TomTom GO Essential – die een tijdje geleden op de markt kwam – niet kon, dus waarin onderscheidt de TomTom GO Premium X zich?

Nieuwe functies

De meest opvallende nieuwe functie is de IFTTT-integratie, waarmee je het toestel kan  koppelen aan tal van slimme apparaten en diensten. Zo kan je bijvoorbeeld je slimme lampen of een slimme thermostaat automatisch uit laten schakelen als je wegrijdt, of je garagedeur automatisch open laten gaan wanneer je thuiskomt. Leuke toevoeging, maar niets dat je smartphone met IFTTT-app niet al kon. Het toestel komt ook met ritstatistieken, die vooral leuk zijn om te kijken hoeveel tijd je hebt bespaard met het ontwijken van files en hoe lang je in de auto hebt gezeten. Ook de gepersonaliseerde routes bieden niet meteen een meerwaarde.

Van de nieuwe functies zien we eigenlijk vooral in de ingebouwde simkaart een grote plus. Dit zorgt ervoor dat je, waar je ook bent, altijd de nieuwste kaarten en verkeersinformatie hebt. Binnen Europa kan dat ook via je mobiele data door het navigatiesysteem te koppelen aan je telefoon. Buiten Europa kan dit voor onaangename kosten zorgen en heeft een losse simkaart van TomTom dus zeker meerwaarde.

TomTom of telefoon?

Dat brengt ons bij de olifant in de kamer: kan je smartphone niet gewoon hetzelfde als de TomTom GO Premium X? Het korte antwoord is: ja. De TomTom GO Premium X is wellicht het beste standalone navigatiesysteem op de markt, maar het kan niks wat een gemiddelde smartphone met de juiste apps niet ook kan. Het komt neer op persoonlijke voorkeur: ben je bereid honderden euro’s te betalen voor het gemak van een standalone apparaat? Kijk dan zeker naar de TomTom GO-serie. Ben je dat niet? Blijf dan bij je smartphone.

Connected Cargpstomtom go premium xtomtom gps

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen