Reviews

Turtle Beach Pure Air review: vederlicht, maar bedraad op z’n best

turtle beach pure air
© Turtle Beach
Voordelen
Goede bouwkwaliteit
1.000 Hz polling rate, 26.000 DPI (5 settings mogelijk)
Intuïtieve software
Nadelen
Batterijduur valt tegen
Geen opslag voor dongle
Pas bedraad op zijn best
Aanbevolen prijs: €99
Waar te koop?

Turtle Beach® Ultralichte Pure Air-Gamemuis - Draadloos - Wit

Last Amazon price update was: 13 september 2024 14:01 14:01
Totaalscore 7
Het ervaren audio- en gamingmerk Turtle Beach heeft onlangs zijn nieuwe ‘Air’-productlijn uitgebracht. Een van de blikvangers is de Turtle Beach Pure Air-gamingmuis. En die hebben we uitgebreid getest.

Allereerst kunnen we een open deur intrappen door te stellen dat ergonomie misschien wel de belangrijkste eigenschap is van een goede muis. Gelukkig is de Pure Air dan ook ontworpen als een vederlichte gamingmuis. Ze weegt amper 54 gram, nog een tikje minder dan de Logitech G Pro X, bijvoorbeeld. Dat is even wennen, zeker wanneer je een zwaarder exemplaar gewend bent, maar na een dag zou je niet meer anders willen. Het formaat van de Pure Air is alleszins prettig. De muis is 12,11 cm lang, 6,93 cm breed en 3,83 cm hoog. Ook als je grote handen hebt, vormt dat geen obstakel, mocht je de muis het liefst met een klauwgreep bedienen. Dat wil zeggen: met de pols vlak op tafel en enkel de vingers rond de muis geklemd. Wie kleinere handen heeft, kan zijn handpalm gewoon comfortabel op de muis laten rusten, zoals eigenlijk bedoeld. De Pure Air is van mat kunststof gemaakt dat niet glibberig wordt of gevoelig is voor glanzende plekken. Aan de onderkant van de muis zitten vijf pads om de muis beter te laten glijden (eentje in elke hoek en een ring rond de sensor). Het gaat om PTFE, een hydrofoob materiaal dat slijtbestendig is. Een minpuntje is dat je de 2.4Ghz-dongle niet in de muis zelf kan bewaren, dus geef die een veilige plek.

Daarnaast zit de ‘feel’ van het scrolwiel en de knoppen helemaal goed. Het scrolwiel is niet te klein, breed genoeg en heeft een fijne structuur. Dat geeft veel gevoel, zodat je nooit in het niets ligt te scrollen en je heel precies te werk kan gaan. De uitsparing voor je duim is prima gemaakt en het kunststof heeft op de zijkanten meer structuur, wat bijdraagt tot een goede grip. Het betekent helaas wel dat de muis niet geschikt is voor linkshandigen, al is dat onvermijdelijk bij een goed rechtshandig ontwerp. Tot slot is er nog een DPI-knopje om te schakelen tussen verschillende sensitiviteitssettings. Ook die toets ligt diep genoeg, zodat je er niet per ongeluk op drukt en de cursor nooit het noorden kwijtraakt. Turtle Beach heeft dit product van subtiele RGB-verlichting voorzien en wel zoals we dat graag hebben: een logo dat zachtjes oplicht en niet op de zenuwen werkt.

Performance en batterijduur

De Turtle Beach Pure Air heft een polling rate van 1.000 Hz. Dat wil zeggen dat de sensor 1.000 keer per seconde zijn positie controleert, met een zeer accurate muispositie als gevolg. De gevoeligheid van de sensor bedraagt 26.000 DPI (dots per inch). Daarmee evenaart deze muis meestal de specs van andere merken, al zijn er wel concurrenten die een polling rate tot 4.000 Hz bieden. Bovendien moeten we opmerken dat de polling rate van 1.000 Hz voor de Pure Air enkel te behalen is als je de muis met de bijgeleverde usb-c-kabel verbindt. Maak je gebruik van de draadloze bluetooth- of 2.4Ghz-verbinding (via de dongle), dan zakt de polling rate (Turtle Beach geeft geen indicatie). Je zal dat wel enkel voelen in competitieve shooters en bij je dagelijks taken heb je daar al helemaal geen last van. Als je een competitieve gamer bent, dan zal je sowieso al de voorkeur geven aan een bedrade muis en er ook geen punt van maken om de Pure Air even in te pluggen. De primaire en secundaire muisknoppen geven (net als bij het indrukken van het muiswiel) een duidelijke, tactiele feedback, zodat je altijd zeker bent dat je actie geregistreerd wordt. De grote muisknoppen veren lekker terug, zodat je in een shooter gecontroleerd en razendsnel semi-automatisch kan schieten of in een RPG vingervlug opeenvolgende skillknoppen of in-game-elementen aanklikt.

Het grootste nadeel van de Pure Air was in onze ervaring de ietwat tegenvallende batterijduur. Volgens Turtle Beach zou je 125 uur lang moeten toekomen via bluetooth en 43 uur wanneer je de 2.4Ghz-dongle gebruikt. Maar na een viertal dagen, gaf het batterijpercentage al 40 procent aan. Gelukkig kan je gewoon verder door de kabel in te pluggen en niet iedereen zal zich daaraan storen.

Swarm II-software

De ondersteunende Swarm II-software waarmee je ook andere Turtle Beach-producten aanstuurt, werkt dan weer prima. De belangrijkste optie is het instellen van vijf gevoeligheidssettings (DPI) waartussen je kan schakelen via het knopje links vooraan. Dat kan handig zijn als je in bepaalde spelsituaties (zoals snipen of het besturen van een voertuig) een andere gevoeligheid wil. De ondersteunende Swarm II-software is er voor Windows 10 en 11, maar helaas niet  voor macOS. Er is wel een versie voor iOS en Android.

Conclusie

De Turtle Beach Pure Air is een vederlichte, comfortabele muis van goede bouwkwaliteit. Er is weinig waar je je aan zou kunnen storen, buiten dat het apparaat pas op z’n best is als je de usb-c-kabel gebruikt. Die zal je ook relatief snel moeten inpluggen door de tegenvallende batterijduur. Er is ook geen opslagplaats voor de dongle. De software is wel gebruiksvriendelijk en maakt het switchen tussen DPI-waarden bijzonder vlot.

draadloze muisgamingturtle beach

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen