Reviews

Audio-Technica CKS30TW+ review: knappe bassen overweldigen niet

Audio-Technica CKS30TW+
© Audio-Technica
Voordelen
Sterke, maar gebalanceerde bas
Mooie audiokwaliteit en ANC voor de prijs
Compacte case
Nadelen
Geen draadloos opladen
Schakelen tussen ANC-modi werkt standaard niet vlot
Aanbevolen prijs: €99
Waar te koop?

Audio-Technica ATH-CKS30TW+ Écouteurs sans Fil (Noir)

Last Amazon price update was: 3 oktober 2024 14:12 14:12
Totaalscore 8
Audio-Technica heeft onlangs de ATH-CKS30TW+ op de markt gebracht. De draadloze oortjes moeten vooral uitblinken met diepe bassen en actieve ruisonderdrukking en dat in een betaalbaar pakket. Wij namen de proef op de som.

Het eigenzinnige Audio-Technica komt meteen verrassend voor de dag dankzij het compacte en tegelijk stijlvolle design van zijn case. Die is opvallend ondiep, compacter én lichter dan bij de meeste concurrenten. Bovendien zorgt een matte afwerking ervoor zorgt dat er nauwelijks tot geen vlekken en vingerafdrukken opduiken. De case voelt dus niet als een goedkope Android-imitatie, maar heeft eerder een premium uitstraling die netjes in lijn ligt met wat je van Audio-Technica mag verwachten.

Fijn ontwerp, IP55-rating

Wat water- en stofbestendigheid betreft, kregen de ATH-CKS30TW+ een IP55-rating, wat betekent dat ze beschermd zijn tegen zweet en lichte regenbuien. Zo kan je er ook mee gaan sporten of door de regen lopen. Het klepje gaat soepel open en dicht zonder dat het wiebelt en de scharnieren voelen stevig aan. Aan de achterkant van het doosje bevindt zich een usb-c-poort, waarmee je de oortjes kan opladen. Een minpuntje hier is wel het ontbreken van draadloos opladen, een functie die we doorgaans wel terugvinden in dit prijssegment. Ook wat de oordopjes zelf betreft, heeft Audio-Technica goed nagedacht over het gebruiksgemak. Ze zijn niet alleen mooi vormgegeven, maar ook verrassend licht en compact. De buds zijn een stuk kleiner dan oudere modellen van Audio-Technica, waardoor ze comfortabel in je oren passen zonder zwaar aan te voelen. De oortjes hebben wel geen oordetectie, wat betekent dat de muziek niet automatisch stopt wanneer je ze uit je oren haalt. Dat kan voor sommigen een gemis zijn, vooral als je dat wel gewend bent van andere oortjes. De touchbediening is even wennen, maar zit wel goed in elkaar. Eenmaal tikken is pauzeren of afspelen, dubbeltikken om het volgende nummer  af te spelen en drie keer tikken om terug te gaan naar het vorige nummer. Ook de manier waarop je het volume op de oortjes zelf kan regelen (de linkerbud inhouden om het te verlagen en de rechtse voor meer volume), is prettig. Zo mag je smartphone op zak blijven. Het koppelen van de CKS30TW+ aan onze smartphone verliep trouwens vlotjes, al moesten we de oortjes wel even laten opladen voordat ze in ons bluetoothmenu opdoken.

© Audio-Technica

Prima audiokwaliteit en ruisonderdrukking

Audio-Technica belooft met deze oortjes een ‘Solid Bass’, een diepe, resonante bas. De CKS30TW+ staan volgens de Japanners zelfs in het teken van de zoektocht die het merk al 15 jaar voert naar die “perfecte” lage tonen. Dat zorgt natuurlijk voor hoge verwachtingen. Die lage tonen zijn apart te regelen via de Bass Boost – Deep-instelling. Hoewel de lage frequenties duidelijk naar voren komen en de muziek zonder meer warm en vol klinkt, bleek de beoogde diepe bas een beetje tegen te vallen. De beloofde “borstbonkende bas” (waarbij Audio-Technica suggereert dat je het gevoel krijgt alosf de bas door je hele lichaam trilt ) bleef uit en misschien is dat maar beter zo. Audio-Technica heeft wel degelijk een prima balans weten te vinden en de bas nog verder opdrijven, zou het evenwicht verstoren. Vocals en hoge tonen klinken voor een paar oortjes in dit prijssegment verrassend scherp en ook de middentonen zijn mooi afgelijnd. Vergeleken met de AirPods Pro klinkt de Audio-Technica wel iets zwaarder in de lage tonen, maar het verschil is niet spectaculair. De actieve ruinsonderdrukking (ANC) doet zijn werk uitstekend en voor dit prijsniveau scoort Audio-Technica ruim bovengemiddeld. Storend gezoem in huis of op kantoor en het geluid van verkeer lang een drukke baan, verdween in het niets. Wordt het dichterbij luider, dan presteren de oortjes logischerwijze niet zo goed als een ANC-koptelefoon. Een fijne toevoeging is de transparantiemodus, waarmee omgevingsgeluiden naar binnen worden gehaald, ideaal voor gebruik in drukke omgevingen of onderweg. Je schakelt in een cyclus tussen de ANC, transparantiemodus of geen ruisonderdrukking door de rechter earbuds drie seconden in gedrukt te houden. Dat wilde wel niet steeds van de eerste keer lukken. Op het gebied van batterijduur presteren oortjes degelijk. Met Active Noise Cancelling (ANC) ingeschakeld gaan de oortjes 6,5 uur mee, terwijl je met de oplaadcase in totaal op 17,5 uur uitkomt. Zet je de ANC uit, dan krijg je zelfs 7,5 uur afspeeltijd per lading, voor een totaal van 20 uur mét case.

Connect-app: handig, maar geen must

De Audio-Technica Connect-app biedt wel wat leuke extra’s. Je kan er verschillende EQ-presets kiezen, zoals Bass Boost – Deep, Bass Boost – Beat, Dynamic, Vocal en Clear. Elke instelling heeft zijn eigen focus: van diepe bassen tot heldere hoge tonen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de muziekgenres waar je naar luistert. De app biedt ook opties om de aanraakbediening naar wens aan te passen (handig om beter te schakelen tussen ANC-modi) en toont het batterijniveau van de oordopjes, evenals de gebruikte codec. Een leuk extraatje is dat de app over een zoekfunctie beschikt, waarmee je je oordopjes kan terugvinden als je ze kwijtraakt, al is er  geen volledige navigatiefunctie is zoals bij AirPods. Tot slot kan je in de app nog een Low Latency Mode inschakelen, ideaal voor het kijken van video’s en het spelen van games zonder vertraging.

Conclusie

De Audio-Technica CKS30TW+ bieden, zoals we al van het merk zouden verwachten, veel waar voor hun geld. Het ontwerp van case en oortjes is even functioneel als stijlvol en de geluidskwaliteit is (mede dankzij de prima te balanceren bas) top in zijn prijscategorie. Voor 99 euro krijg je dan ook een uitzonderlijk goede luisterervaring.

€99,00
Op voorraad
2 new
from €99,00
as of 3 oktober 2024 14:12 14:12
audioaudio-technicadraadloze oortjesEarbudsontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen