Reviews

Google TV Streamer review: logische opvolger voor Chromecast

Google TV Streamer
© Google
Voordelen
Maakt je smart-tv opnieuw snel
Eenvoudig in gebruik
Doet meteen dienst als smarthomehub voor Google Home
Stembediening werkt uitstekend
Nadelen
Stekker iets te groot
Afstandsbediening niet heel ergonomisch
Laag energieverbruik
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Google TV Streamer is een waardige opvolger voor de Chromecast die niet alleen sneller, maar ook veel nuttiger is dan voorheen.

Het is moeilijk om niet tevreden zijn met een apparaat zoals de Google TV Streamer. De meeste mensen halen het in huis omdat hun smart-tv te traag wordt of omdat hun tv, die nog steeds uitstekende beeldkwaliteit biedt, geen slimme functie heeft. Als je het alleen daarvoor gebruikt, dan werkt het apparaat écht fantastisch. Maar laat ons wel wezen: ondertussen is zo goed als elke tv slim en hangt er achter de traagste modellen al lang een Chromecast, met of zonder Google TV. Is het de moeite om daarvan over te stappen naar een Google TV Streamer?

Hardware

Wegens plaatsgebrek hoef je de TV Streamer alvast niet achterwege te laten. De streamingdongle mag dan wel geen echte dongle meer zijn, hij neemt nog steeds erg weinig plek in beslag. Het is een klein, ovaalvormig apparaatje geworden dat in een hoek naar je toe staat. Langs de achterkant passen er net een usb-c-aansluiting, ethernetkabel en een HDMI 2.1-kabel in. De TV Streamer moet je wel op je tv-meubel leggen, want hij klikt niet meer magnetisch vast aan de achterkant van je televisie. Zie je dat niet graag? Dan kan je het relatief dunne apparaat wegmoffelen tussen het meubel en de muur, of eventueel zelfs ergens aan vasttapen.

ResolutieTot 4K HDR, 60fps
VideoformatenDolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Audio-indelingenDolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos

Over wegmoffelen gesproken: hier botsen we op het eerste minpunt van de Google TV Streamer. Het nieuwe apparaat krijgt niet genoeg energie uit de usb-poort van je televisie, maar heeft netstroom nodig. Daarvoor gebruikt de Chromecast een smartphone-achtig blokje dat veel groter is dan al je andere stekkers. Gebruik je een doos om de kabels weg te werken? Dan kan het goed zijn dat de stekker voor de TV Streamer eruit steekt. Hetzelfde geldt als het stopcontact achter je tv-meubel zit: in veel gevallen zal het stekkerblokje net iets te groot zijn.

Afstandsbediening

Google paste met de TV Streamer ook de afstandsbediening aan. Dat die beter is dan die voor de Chromecast met Google TV staat buiten kijf. Dat de volumeknoppen nu op de voorkant zitten in plaats van op de zijkant zoals bij smartphones, vinden we een logische ontwikkeling. We hadden het ook logisch gevonden als Google de afstandsbediening eindelijk wat ergonomischer maakte, maar dat gebeurde helaas niet.

© Google

Een goede afstandsbediening maken is niet simpel en dat toont Google hier mooi aan. Hoewel de afstandsbediening er op foto heel knap uitziet, is ze niet bijzonder handig in gebruik. Het onderscheid tussen de middelste knop en de ring daaromheen is te klein. Na een tijd kan je er wel mee overweg, maar het duurt even voor je goed en wel doorhebt wat het verschil tussen ‘links’ en ‘selecteren’ is zonder naar de afstandsbediening te kijken. Stembediening is wel een grote plus en zorgde ervoor dat onze frustratie grotendeels beperkt bleef.

Google TV

Google TV is niet uniek aan de Google TV Streamer. Heel wat televisies bieden de software, net als Chromecasts met Google TV. Je krijgt dus geen speciale situatie waarbij de TV Streamer meer functies krijgt dan andere apparaten met Google TV, zoals voor de Pixel-toestellen en Android wel het geval is. De software oogt op het eerste gezicht zeer knap en brengt meerdere streamingdiensten mooi samen, al valt daar wel een en ander over te zeggen.

Google TV interface met YouTube-app
© Google

Wij vinden: als je iets doet, moet je er meteen voor zorgen dat je het goed doet. Voor de grote streamingdiensten werkt de Google TV perfect, maar dat is niet voor alles het geval. Content van bijvoorbeeld VRT Max wordt niet getoond op het startscherm. De meeste apps werken zoals het hoort, maar ze werken niet allemaal even netjes samen met het thuisscherm van Google TV.

Daarnaast toont Google TV een heleboel aanbevelingen, films en series die je misschien wel leuk vindt. Helaas heb je zelf niets in de pap te brokken als het over die aanraders gaat. Wij kijken bijvoorbeeld geen YouTube op het grote scherm. Toch zet Google heel wat aanraders van YouTube in de kijker die we niet kunnen verwijderen. Dat is bijna even vervelend als de aanraders die naar platformen verwijzen waarvoor je niet geabonneerd bent. Je hebt wel de mogelijkheid om de TV Streamer in App Only-modus te zetten, maar dan gooi je meteen badwater én kind weg.

Smarthome

Nieuw is dat de Google TV Streamer ook dienstdoet als smarthomehub. Het apparaat is compatibel met Matter en werkt als Thread Border Router. Als je het ons vraagt, dan is dit dé reden om de nieuwe TV Streamer wel in huis te halen. Je kan je arsenaal aan slimme lampen, sloten, camera’s, rookmelders en meer aan Google Home koppelen via de Google TV Streamer. Rinkelt je slimme deurbel? Dan kan je instellen dat je televisie laat zien wie er voor de deur staat.

De nieuwe programmeerbare knop kan je bovendien opdragen om het smarthomepaneel, dat nieuw is in Google TV, te openen. Zo kan je snel je slimme lampen dimmen, zonder dat je eerst op zoek moet naar je telefoon of draadloze lichtknop. Dat is erg handig, en een functie die we echt wel appreciëren. Wie geen nood heeft aan de slimme capaciteiten, kan de antennes voor smarthome trouwens gewoon uitschakelen, om het sluipverbruik van de TV Streamer tegen te gaan. Dat ligt sowieso niet heel hoog: zelfs met de antennes verbruikt de TV Streamer minder dan 1W in stand-by.

Conclusie

De TV Streamer doet dus eigenlijk wat je smart-tv of huidige Chromecast doet, maar dan sneller. De Streamer is geen razendsnelle gaming-pc geworden, maar kan wel vlot schakelen tussen apps en laat je vlot scrollen tussen door het aanbod van streamingdiensten. Verder is het bijzonder knap dat je aan de afstandsbediening kan vragen om iets op te zoeken. Alle functies die ook in onze smart-tv ingebouwd zitten, weet de TV Streamer vlot te overtreffen. Door van het apparaat meteen een smarthomehub te maken, weet Google bovendien écht meerwaarde te vinden. De TV Streamer is dan ook een logische stap na de Chromecast met Google TV.

Perfect is het echter niet. Wie apparaat niet met ethernet gebruikt, hangt vast aan Wi-Fi 5. De Streamer ondersteunt de nieuwere standaarden namelijk niet. Dat is vooral op papier een nadeel: in de praktijk merken we er nauwelijks iets van. Thuis merken we vooral dat het een beetje plezieriger geworden is om tv te kijken, dat het aangenamer is om naar iets te zoeken om te kijken. Dat de lichten uitgezet kunnen worden via de Streamer of de Google Home-app op een van onze apparaten is bijzonder mooi meegenomen. De stekker mag dan een klein beetje te groot zijn: al bij al is de TV Streamer, eenmaal die geïnstalleerd is, een fantastisch apparaat.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV Nieuwe update maakt Chromecasts veiliger, maar nog niet slimmer

googlegoogle tvgoogle tv streamerontspanningtv

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600