Tips

Sleutelen aan het (U)EFI bootmenu

EasyUEFI maakt het dankzij een handige GUI makkelijker om de bootingangen en -opties van je (U)EFI-bootmenu aan te passen en te optimaliseren.

 

[download_file]

Nu zijn er wel commando’s in Windows die je toelaten aan de (U)EFI-bootopties te sleutelen, maar erg gebruiksvriendelijk kun je die bezwaarlijk noemen. Dan maakt de grafische interface van EasyUEFI het je een stuk makkelijker, althans zolang je nog altijd exact weet waar je mee bezig bent. Het blijft dus wel een stuk gereedschap dat vooral in handen van gevorderde gebruikers tot zijn recht zal komen.

Het hoofdvenster van EasyUEFI is opgedeeld in een drietal panelen. Links de ingangen van het bootmenu, rechts meer details over de geselecteerde ingang en onderaan een grafisch overzicht van de schijven en partities – ongeveer zoals je die in de module Schijfbeheer van Windows te zien krijgt. Dit overzicht is echter louter informatief: je kunt er geen directe bewerkingen op uitvoeren (zoals dat wel vanuit het Schijfbeheer mogelijk is).

Easy-UEFI

Waar je uiteraard wel bewerkingen kunt op loslaten is in de bootrecord. Je kunt bestaande ingangen naar eigen inzicht aanpassen of verwijderen en zelf ook nieuwe ingangen creëren. Het is ook mogelijke een ingang uit te schakelen: die blijft dan wel aanwezig, maar zal door de (U)EFI firmware verder worden genegeerd. Er is ook een optie waarmee je een ingang uitsluitend voor de eerstvolgende opstart tot de eerste bootoptie promoveert. Vanaf de daaropvolgende opstart wordt automatisch weer de normale volgorde aangehouden. EasyUEFI laat je tevens toe het bootmenu te back-uppen en een geback-upt bootmenu terug te zetten. Ook de time-out van het bootmenu kun je wijzigen.

Met EasyUEFI is het bovendien mogelijk een bootable Windows PE-image te creëren. Dit imagebestand kun je dan gebruiken om er een live USB- of DVD-medium mee samen te stellen. Mocht je Windows er ooit de brui aan geven wegens een bootprobleem, dan kun je het systeem vanaf dit live medium – en EasyUEFI – wellicht weer aan de praat krijgen.

Houd er wel rekening mee dat de gratis versie van EasyUEFI alleen in een niet-commerciële context mag worden gebruikt en dat er ook enkele beperkingen aan kleven. De tool werkt bijvoorbeeld niet op Enterprise- of server-versies van Windows en kan niet vanuit de opdrachtregel worden aangestuurd.

biosbootmenudownloadsEasyUEFIefiuefi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen