Tips

Schermafdrukken mét annotaties makkelijk omzetten naar PDF

Wil je de werking van een computerprogramma uitleggen dan laat je die uitleg het best vergezeld gaan van gerichte schermafdrukken. StepsToReproduce wil dit hele proces stroomlijnen.

 

[download_file]

Wanneer je iemand – op afstand – de werking van een of ander computerprogramma wil uitleggen dan is dat vaak erg lastig, tenzij je afstandscontrole of iets dergelijks inschakelt. Is dat geen optie, dan kunnen schermafdrukken (screenshots) met wat eigen commentaar toch ook een en ander verduidelijken. StepsToReproduce tracht het hele proces wat te stroomlijnen.

Toegegeven, Windows 7 en hoger bevat een soortgelijke functie (Probleemstappenbeschrijving) waarmee je schermbeelden kunt vastleggen en die van ingetypte commentaar kunt voorzien, maar het resultaat is automatisch een mht-bestand (een gearchiveerde webpagina, zeg maar). StepsToReproduce maakt het opnameproces zelf een stuk flexibeler en biedt ook een handiger uitvoerformaat aan: PDF – desgewenst meteen ook naar je Dropbox.

Zodra je de tool opstart, krijg je een aantal opnamemogelijkheden: je maakt afdrukken van het actieve scherm, het actieve programmavenster of van een nader in te stellen gebied rond je cursor (van maximaal 800×600 pixels). Bij elk van deze opties kun je dan nog kiezen of het om een eenmalige schermafdruk gaat, dan wel of de tool een schermafdruk moet maken telkens je de linkermuisknop indrukt. Ga je voor een continue opname, dan bepaal je of er een maximum aantal schermafdrukken moet zijn en hoeveel schermafdrukken er dan wel moeten worden bewaard – bijvoorbeeld de laatste 20.

Zodra je de opname stopzet verschijnt een venster waarin alle afdrukken in chronologische volgorde staan opgelijst in een afzonderlijk paneel. Het is overigens geen probleem een andere volgorde te bekomen door een of meer schermafdrukken met de muis te verslepen. Vanuit dit venster staan ook allerlei tools ter beschikking om de schermafdrukken op een of andere manier te annoteren. Je kunt die bijvoorbeeld van eigen commentaar voorzien, je plaatst er lijnen, pijlen of geometrische figuren bij, je markeert bepaalde schermdelen, je voorziet pictogrammen met nummers, enz.

Ben je klaar met je annotaties of bewerkingen dan kun je het resultaat met een paar muisklikken kwijt in een multipagina-PDF-document, of je zorgt ervoor dat alle schermafdrukken als afzonderlijke bestanden in een map terechtkomen. Je kunt het resultaat overigens ook makkelijk vanuit het programma delen via e-mail of met Dropbox. Verder is ook export mogelijk naar een formaat (met de extensie ssx) dat compatibel is met, zeg maar, de professionele en nog krachtiger variant StepShot. Die is echter niet gratis.

downloadspdfschermafdrukscreenshotStepsToReproduce

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen