Tips

Zo bescherm je de accu van je iPhone met de oplaadlimieten in iOS 18

iPhone 15 usb-c
© Apple
Vanaf iOS 18 kan je zelf bepalen hoever je je iPhone oplaadt, met keuze uit 80%, 85%, 90% en 95%. Dit is hoe je zo'n oplaadlimiet instelt.

Door je smartphone niet continu volledig op te laden en te ontladen, kun je de slijtage van de batterij vertragen. In iOS 17 kon je instellen dat de batterij tot 80 procent werd opgeladen voordat deze als ‘vol’ werd beschouwd. Hoewel dit de batterij beschermt, gaat het wel ten koste van de batterijduur van je iPhone. Bij een nieuwe iPhone heb je hier waarschijnlijk geen of nauwelijks last van omdat de capaciteit nog optimaal is. Naarmate je iPhone ouder wordt, neemt de capaciteit af en kan die 80% net iets te weinig zijn.

Nieuwe oplaadlimieten in iOS 18

Gebruikers die hier tegenaan lopen, kunnen vanaf iOS 18 kiezen uit drie hogere oplaadlimieten. Naast 80% is er nu ook keuze uit 85%, 90% en 95%. In alle gevallen voorkomt iOS dat de batterij van je iPhone volledig wordt opgeladen. Heb je toch een volledige batterijlading nodig omdat je lang van huis bent? Dan kun je de limiet tijdelijk of permanent aanpassen naar 100%.

Deze limieten zijn vooral handig als je iPhone vaak lang aan de oplader ligt, bijvoorbeeld ‘s nachts. Als een batterij lang aan de lader ligt, neemt namelijk de kans op slijtage toe. De batterij wordt vaak vergeleken met een spier: als die continu is aangespannen (oftewel volledig opgeladen), neemt het risico op schade toe.

Om de oplaadlimiet in te stellen, volg je onderstaande stappen. Let op: deze functie werkt alleen op een iPhone 15 of nieuwer, en vanaf iOS 18. Installeer daarvoor de beschikbare update via het instellingenmenu van je iPhone.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Navigeer naar het tabblad “Batterij”.
  3. Tik op de optie “Opladen”.
  4. Kies de gewenste oplaadlimiet: 80%, 85%, 90% of 95%.

De oplaadlimieten staan los van de ‘geoptimaliseerd opladen’-functie van iOS. Die functie analyseert het dagelijkse gebruik van je iPhone en beperkt op basis daarvan het opladen tot 80%. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je je iPhone regelmatig ‘s nachts aan de oplader legt.

Waarschuwing voor trage opladers

iOS 18 bevat ook enkele andere batterij-upgrades. Zo waarschuwt het besturingssysteem je voortaan als je een trage oplader gebruikt. Informatie hierover verschijnt in het batterijmenu van iOS en werkt met zowel bedrade als draadloze opladers.

iosios 18iphonemobielopladertip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen