Tips

Hoe verwijder ik mijn Telegram-account?

Telegram
© iStock / Olga Ihnatsyeva
Heel wat gebruikers nemen afscheid van Telegram. Dat doe je best door je account te verwijderen, zodat het niet gekaapt kan worden.

Weinig chatapplicaties kwamen de afgelopen weken zo vaak in het nieuws als Telegram. Lang gold het platform als de meest privacyvriendelijke chatoplossing, maar na de arrestatie van oprichter Pavel Durov brokkelt dat imago stilaan af. Sinds de arrestatie paste Telegram het beleid van de dienst namelijk aan. De applicatie werd op de vingers getikt omdat die onvoldoende zou modereren. Voor Telegram-kanalen gebeurt dat al, maar in privégesprekken en groepsgesprekken konden gebruikers delen wat ze wilden. Voor heel wat gebruikers was dat de voornaamste reden om Telegram te gebruiken, maar die geldt niet meer. De chatapp paste namelijk de FAQ aan en kan daardoor nu ook die privégesprekken en groepsgesprekken inkijken om te modereren.

Daarnaast wist Telegram zich interessant te maken doordat het bijna geen gegevens deelde met de autoriteiten. Ook dat argument om de app te gebruiken kan inmiddels op de schop. De applicatie deelt voortaan wel gegevens zoals je IP-adres en telefoonnummer met de autoriteiten. Heel wat gebruikers willen daardoor stoppen met de app te gebruiken. Om je account daadwerkelijk te verwijderen moet je echter een aantal stappen doorlopen.

Stap 1: naar de website surfen

De kans is groot dat je Telegram gebruikt via de mobiele app. Daarin kan je helaas je account niet verwijderen. Om dat te doen zal je even een browser moeten openen en naar ‘my.telegram.org’ moeten surfen. Dat kan zowel op een smartphone als op een pc.

Stap 2: telefoonnummer ingeven

Eenmaal daar aangekomen, moet je het telefoonnummer ingeven dat aan het account gekoppeld is. Dat dient te gebeuren in internationaal formaat. Voor België wil dat zeggen dat het telefoonnummer begint met ‘+324’ in plaats van met ‘04’. Heb je een Nederlands telefoonnummer? Dan begin je met ‘+314’.

Indien je het juiste telefoonnummer hebt ingegeven, krijg je een bevestigingscode aan op Telegram. Die dien je in te vullen in het vakje dat verschijnt nadat je een telefoonnummer ingeeft.

Stap 3: Account verwijderen

Eenmaal dat gelukt is, krijg je een klein keuzemenu te zien. Hier kies je voor “delete your account”. Je zal dat drie keer moeten doen: in het volgende scherm krijg je de vraag opnieuw voorgeschoteld, en ook daarna vraagt Telegram of je wel zeker bent dat je het account wil verwijderen. Doe je dat drie keer? Dan is je account succesvol verwijderd.

Als je hier op “Yes, delete my account” duwt, dan wordt het meteen verwijderd.

Wees je er wel van bewust dat je niet meteen een nieuw account kan maken met dat telefoonnummer. Het kan enkele dagen duren voor dat opnieuw lukt .

chatapplicatiestelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen