Nieuws

I Love IT beloont innovatieve jeugd

De winnaars van I Love IT 2010, een uitvinderswedstrijd rond groene en innovatieve technologie, zijn bekend. Voor de uitwerking van hun prototypes kregen de jongeren hulp van bedrijven uit de sector.

Telecombedrijf Belgacom stelde op 27 april zijn congrescentrum Surfhouse in Brussel open voor de finale van de tweede editie van I Love IT. Zeventien teams van de tweede en derde secundaire graad zetten er hun toekomstvisie op groene technologie en intelligent textiel uiteen.

Partners
Bij de start van dit vakoverschrijdend project, in oktober vorig jaar, bezochten de deelnemende klassen bedrijven als IBM, Philips en Belgacom en de onderzoeksafdelingen van de Universiteit en Hogeschool van Gent en de Erasmushogeschool Brussel en de VUB.

Tekort aan informatici
Naast de jongeren een leerrijke ervaring bieden hoopt de organisatie en haar partners hen warm te kunnen maken voor een job in de IT-sector. Er zijn namelijk te weinig hoogopgeleide technici en informatici om in de vraag van de markt te voorzien.

Hans Van Mingroot, jurylid en verantwoordelijke voor de academische relaties van IBM in België, legt uit: “Het tekort aan geschoolde IT-medewerkers beperkt zich niet enkel tot België maar is in heel Europa voelbaar. Daarnaast missen we innovatieve toepassingen. Wie weet komen we hier wel op ideeën.”

Green Technology
Aan innovatie was er in de categorie Green Technology geen gebrek. De jury kon zelfs niet beslissen of het ‘Blauwe Rutn’-team van het Vesaliusinstituut van Oostende of de Ibbi’s van de BenedictusPoort uit Ledeberg met de hoofdprijs mocht gaan lopen. Het werd dan ook een ex aequo op de eerste plaats.

Het Blauwe Rutn-team gooide hoge ogen met een werkend prototype van een watermolen die de liters water die in een huishouden dagelijks door de kranen stromen aanwendt om energie op te wekken. Dankzij de Batt-Rad, zo heet hun concept, volstaat een douchebeurt van tien minuten om twee AA-batterijen op te laden.

Het zesde jaar Informaticabeheer en Boekhouden-Informatica van de BenedictusPoort uit Ledeberg kwam met een intelligent zebrapad op de proppen. Door middel van zonne-energie en ledlampjes worden automobilisten ‘s nachts verwittigd als iemand wil oversteken.

Hun inspiratie vonden ze in een gelijkaardig systeem dat in het Gentse gebruikt wordt, maar voor verbetering vatbaar is. Samen met hun leerkrachten ontwierpen de jongeren een werkend prototype en programmeerden ze verschillende patronen voor de ledverlichting.

Smart Textiles
In de categorie Smart Textiles gingen de leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege uit Lokeren met de hoofdprijs aan de haal. Aangezien fluovestjes in hun school verre van populair zijn, dat werd aangetoond middels een enquête, ontwierpen ze de Flec-Bag, een opvallende rugzak.

De Flec-bag verhoogt de veiligheid van de drager dankzij het ingebouwde verlichtingspaneel. Verder is er een sprekende klok geïntegreerd, zodat de drager niet meer naar zijn of haar gsm moet zoeken als hij of zij zich ‘s ochtends met de fiets naar school haast. De Flec-Bag kan gepersonaliseerd worden met verschillende hoezen.

Textielsector
Geert De Smedt, lector textieltechnologie aan de Hogeschool Gent, ziet het nut van I Love IT wel in. “Wij zijn de enige school in Vlaanderen die een academische bachelor in de industriële wetenschappen richting textieltechnologie aanbiedt.”

“Ondanks het feit dat Vlaanderen een relatief grote textielsector heeft, hadden we vorig jaar maar vijf nieuwe inschrijvingen. Voor de Master-vervolgopleiding aan de Universiteit van Gent waren dat er maar drie. Met de medewerking aan I Love IT willen we jongeren op een speelse manier kennis laten maken met onze sector.”

groeniloveitmaatschappijnieuwsoverheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600