Nieuws

Google wint copyright-rechtszaken

Googles afbeeldingenzoekdienst schendt geen auteursrechten. Die uitspraak deed de hoogste Duitse rechtbank van beroep. Ook in Amerika boekt de zoekgigant een belangrijke wettelijke overwinning.

Het Duitse Bundesgerichtshof besliste deze week in het voordeel van Google in een rechtszaak die werd aangespannen door een kunstenares die het niet leuk vond dat kleine weergaven (thumbnails) van haar werken in Image Search worden weergegeven.

Auteursrechten
In 2008 boog een Duitse rechtbank zich voor het eerst over de zaak. De aanklacht van de kunstenares, die stelt dat Google haar auteursrechten schendt, werd toen gegrond geacht. De zoekgigant ging hier tegen in beroep en haalt uiteindelijk de overwinning.

[related_article id=”158901″]

“Dankzij dit vonnis kunnen de Duitse Google-gebruikers en websitebeheerders, maar ook de internetproviders gerust zijn. Thumbnails van afbeeldingen weergeven in onze zoekresultaten is legaal en iedereen kan er de voordelen van plukken”, lezen we in een blogpost van de Duitse Google-verantwoordelijke.

AdWords
In de Verenigde Staten pakt een rechtszaak over de advertentiedienst AdWords eveneens in het voordeel van Google uit. Rosetta Stone, een ontwikkelaar van lespakketten in vreemde talen, hekelt het feit dat reclame gemaakt kan worden voor piraatversies van zijn software.

In AdWords kunnen malafide bedrijven namelijk de rechten kopen op zogenaamde keyword triggers, in dit geval het merk Rosetta Stone. Als er naar die term gezocht wordt, verschijnt vervolgens reclame voor hun illegale software boven de zoekresultaten.

adwordsgoogleimagesearchjustitienieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600