Nieuws

Miljardenverlies door spelletjespiraterij

Tussen 2004 en 2009 is er voor meer dan 42 miljard dollar aan spelletjes voor de Sony PSP en Nintendo DS gedownload. Dat blijkt uit een onderzoek van de Computer Entertainment Suppliers Association (CESA).

De CESA, die onder meer de beroemde Tokyo Game Show organiseert, onderzocht hoeveel keer de Japanse versies van de twintig best verkochte games voor de mobiele platformen DS en Playstation Portable werden gedownload.

Die uitkomst werd vermenigvuldigd met de prijs die de fabrikanten voor elk spel aanraden. Door de Japanse verliezen te vermenigvuldigen met de verkoopcijfers wereldwijd, kon een voorzichtige schatting van het probleem gemaakt worden.

Er werd enkel gekeken naar de 114 meest bezochte piraterijsites wereldwijd. Illegale downloads via peer-to-peer-netwerken zijn niet meegerekend. Piraterij op de Nintendo DS en de Sony PSP is dus een groot probleem. Dat stelt Andriasang, een Japanse gamesite.

Flashcarts
Sinds jaar en dag zijn er voor Nintendo’s handheld op de zwarte markt zogenaamde flashcarts te koop. Deze apparaatjes, ter grootte van een origineel spel, maken gebruik van goedkope MicroSD-geheugenkaartjes waarop je makkelijk illegale kopieën van spellen kan plaatsen.

Sony’s PSP werd vanaf de lancering door hackers onder vuur genomen. Sindsdien is het mogelijk om via een firmware-aanpassing, dus zonder extern apparaat, illegale kopieën van de geheugenkaart af te spelen.

home-entertainmentmaatschappijnieuwsnintendodspiraterijsonypsp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600