Nieuws

SpaceX mag drie nieuwe Starships lanceren

SpaceX kan met een gerust hart nieuwe lanceringen plannen voor zijn Starships. Elon Musk en co kregen daarvoor de nodige toestemming.

Het private ruimtevaartbedrijf wil de tests met zijn Starship-raketten verder opdrijven en heeft daarvoor de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA). Ook de volgende lanceringen mogen plaatsvinden op de Texaanse site in Boca Chica. In het verleden moest de FAA voor elke nieuwe lancering zijn toestemming geven. Dit keer staat de luchtvaartautoriteit meteen drie vluchten toe, omdat er amper aanpassingen zullen gebeuren aan het ruimtetuig en de procedure. “SpaceX maakt gebruik van onze goedgekeurde methode om het publieke risico te berekenen”, luidt het. 

Drie Starships tegelijk

Deze week nog wil SpaceX Starship Number 15 naar de ruimte schieten. De FAA stelde wel als voorwaarde dat er tijdens de volledige procedure voor de lancering een inspecteur van de FAA aanwezig kan zijn. Die controleur moet vandaag al arriveren in Boca Chica. We mogen ons dus de volgende dagen aan een nieuwe lancering verwachten. 

Het laatste Starship dat vanop Boca Chica vertrok was SN11. Dat liep fataal af voor het ruimtetuig. Nadat de raket met succes tot op een hoogte van 9 km was geklommen, ging het mis vlak na het draaimanoeuvre. Een van de Raptor-motoren veroorzaakte een verwoestende explosie. De FAA liet weten dat ze nog altijd onderzoekt wat er toen precies misging. Maar daarbij zou er geen abnormaal veiligheidsrisico zijn geweest voor de bevolking. Vandaar het nieuwe groene licht. 

Discussie over veiligheid 

De goedkeuring geldt voor SN15, SN16 en SN17. Nadat die eerste is afgerond, cal de FAA herbekijken of de twee volgende vluchten veilig kunnen plaatsvinden. De autoriteiten komen Elon Musk tegemoet. De SpaceX-CEO uitte eerder kritiek aan hun adres. Hij vond dat de FAA niet flexibel genoeg was om opeenvolgende testvluchten te kunnen uitvoeren. Dat zou namelijk cruciaal zijn in de ontwikkeling van de raketten. Vanuit de Amerikaanse senaat klinkt dan weer de kritiek dat de FAA mogelijk niet grondig genoeg is omtrent SpaceX. 

Dat alle vorige Spaceships vlak voor of tijdens de landing ontploften, maakt de volgende lancering toch weer bijzonder spannend. Benieuwd of het team van Elon Musk dit keer cruciale foutjes zal kunnen vermijden. Starship moet op termijn weer astronauten op de maan zetten.
 

elon muskruimtevaartspacex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen