Nieuws

SpaceX ziet vierde Spaceship op rij ontploffen

SpaceX Starship Number 11 ontploft
Dinsdag is SpaceX’ SN11 ontploft bij zijn testvlucht. Het is al het vierde Spaceship op rij dat zich niet aan de missie kon houden.

Ars Technica meldt dat SN11 amper 6 minuten na de lancering in de problemen kwam. Het is niet duidelijk wat er precies fout liep, maar de camera aan boord stopte zijn opnames vlak nadat SN11 zijn tweede motor weer ontstak om de landingsprocedure in te zetten. Verschillende brokstukken belandden achteraf op het lanceringsplatform. 

Elon Musk lichtte in een tweet de explosie kort toe. De secundaire motor zou niet op bedrijfstemperatuur geraakt zijn en problemen gegeven hebben, hoewel die tweede motor eigenlijk niet hoefde te werken. Musk zegt dat een onderzoek van de brokstukken de oorzaak aan het licht zal brengen. 

Stap achteruit? 

Het lijkt maar niet te willen lukken voor Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. Toch wil de CEO nooit van een mislukking weten en hij meldde telkens dat de lancering een succes was. Zijn bedrijf zou namelijk wel de nodige vluchtgegevens verzameld hebben. Begin deze maand ontplofte Starship Number 10, net als zijn twee voorgangers. SN10 kon wel landen, maar raakte daarbij beschadigd. Na de landing ontplofte de raket alsnog. 

Hoewel Musk altijd zijn optimistische zelf blijft, lijkt het falen van SN11 een stapje terug. Toch lijkt een crisis voor het ruimtevaartbedrijf nog veraf. Elk nieuw Starship-prototype staat er in minder dan drie weken. Het volgende prototype zou bovendien een nog geavanceerder model zijn. De druk op SpaceX neemt onvermijdelijk toe, willen Elon Musk en de zijnen progressie maken richting commerciële ruimtevaart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business