SpaceX Starship Number 10 SN10 ontploft

Elon Musk is weer een Starship armer. Het is al de derde keer dat een prototype ontploft. SN10 kon eerst wel landen, maar explodeerde alsnog.

Advertentie

Het prototype voerde woensdag een testvlucht uit op grote hoogte. Alles leek gesmeerd te gaan en voor het eerst volgde er ook een mooie ‘touchdown’. Maar vlak na die landing ging het toch weer mis. CEO Elon Musk staat erom bekend dat hij naar zulke explosies verwijst als een ‘RUD’. Rapid Unscheduled Disassembly (snelle, ongeplande ontmanteling) klinkt natuurlijk positiever. Volgens hem was de missie ook gewoon een succes. ‘Starship landed in one piece!’, tweette hij kort. Dat de raket daarna toch nog explodeerde, laat hij achterwege. 

Tijdens de testvlucht bereikte SN10 een hoogte van 10 km. De raket vloog autonoom en was dan ook onbemand. De test lag helemaal in lijn met die van december en februari, waarbij SN8 en SN9 ontploften bij de landing. Een detail, gaf een koppige Musk telkens aan. In de officiële video van het commerciële ruimtevaartbedrijf is de ontploffing na de landing weggelaten. Tijdens de vluchten werden de aerodynamica van Starship en het manoeuvre voor de landing (waarbij de raket in een verticale positie gedraaid wordt) wel succesvol getest, aldus SpaceX. 

“Derde keer, goede keer” 

Net als zijn voorgangers moest SN10 niet per se zijn maximumhoogte bereiken. Wel ging het om enkele cruciale systemen die een test moesten ondergaan. SpaceX ontstak alle drie de Raptor-motoren voor de lancering en schakelde die één voor één uit, voordat de raket zijn hoogste punt bereikte. Vervolgens pompte SN10 brandstof over naar secundaire brandstoftanks, waarop het gekende draaimanoevre voor de landing volgde. De motoren gaven dan weer het beste van zichzelf om de raket gecontroleerd te vertragen en zachtjes te laten landen. 

“Derde keer, goede keer”, zei SpaceX-ingenieur John Insprucker op de livestream. De landing, een ‘soft touch’, is dus voor het eerst gelukt. “Starship 11 staat al klaar om naar het lanceringsplatform te rollen”, gaf Insprucker nog mee. Starship is gebouwd uit roestvrijstaal en de kolos is bijna 46 meter hoog. SpaceX haalde onlangs nog eens 850 miljoen dollar aan extra werkingsbudget op. De tests zullen elkaar aan een snel tempo blijven opvolgen. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here