Nieuws

SpaceX-raket Starship ontploft (opnieuw) tijdens testlancering

Maar toch is Elon Musk zeer tevreden over de laatste lancering van Starship. Volgens hem zijn we een stapje dichter bij Mars.

Vannacht voerde SpaceX een nieuwe testlancering uit met de Starship op hun landingssite in Boca Chica, Texas. Het ging meer bepaald om een prototype van de raket, waarvan SpaceX er ondertussen al verschillende van verbruikt heeft tijdens experimenten. Tijdens een testlancering kan er wel eens het een en ander misgaan, waardoor de raket uiteindelijk op spectaculaire wijze ontploft.

Zo geschiedde ook tijdens de testlancering van gisteren. De lancering van de onbemande raket verliep vlekkeloos en de raket sloeg er ook in om tijdens een korte vlucht van 12 km enkele geplande maneuvers tot een succesvol einde te brengen. Maar zoals een gymnast die na zijn laatste salto nog onderuit gaat, liep het met de landing helemaal mis. De raket raakte een landingsplatform, met als resultaat opnieuw een spectaculaire ontploffing. Gelukkig voor ons heeft CNET de beelden te pakken gekregen en geüpload op YouTube. Ze zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken via onderstaande video:

Ook in mei ging het vierde prototype van de Starship in vlammen op tijdens een statische brandtest. Die beelden hebben we gelukkig ook kunnen terugvinden, en kan je bekijken in dit artikel.

Geslaagde test

Uiteraard heeft SpaceX-CEO Elon Musk, die het sinds kort allemaal vanop de eerste rij kan volgen, al van zich laten horen via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter. Ondanks het dramatische einde is hij zeer opgetogen met hoe de test verliep. De lancering en de korte vlucht waren immers wel succesvol, en dat was het voornaamste doel van de test. Musk legt in zijn tweets ook uit waarom het met de landing precies misging. Door een defect in het brandstofsysteem had de raket bij het landen nog een veel te hoge snelheid.

Bovendien hield SpaceX er rekening mee dat er wel iets kon misgaan. Het was de eerste keer dat de raket een stukje gevlogen heeft, en voor het eerst werden ook de Raptor-engines gebruikt, die speciaal voor Starship ontworpen zijn. De onderzoekers hebben de nodige data kunnen verzamelen om verder te sleutelen aan de raket. De test was voor Musk dus een groot succes. Dat een prototype kapot gaat is ook geen grote ramp voor SpaceX. Het bedrijf heeft altijd nieuwe prototypes klaarstaan om verder te kunnen experimenteren.

Op naar Mars

Zoals je misschien weet, moet de Starlink de grootste droom van Elon Musk verwezenlijken: de eerste mens naar Mars vervoeren. Daar zijn we nog steeds heel ver van verwijderd, al was de geslaagde test voor Musk voldoende om weer luidop te beginnen dromen. Hij sloot zijn Twitterbetoog vannacht af met de profetische woorden:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business