Nieuws

SpaceX verdubbelt werkingsbudget tot 1,6 miljard dollar

SpaceX heeft dankzij een investeringsronde zijn werkingsbudget verdubbeld. Dat bedraagt nu maar liefst 1,6 miljard dollar.

Gisteren werd de kapitaalsverhoging officieel gemaakt en ingediend bij de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Elon Musks ruimtevaartbedrijf legde geen publieke verklaring af over de kapitaalsinjectie van 850 miljoen dollar. Vorige week al werd dat bedrag verzameld door een aantal investeerders, waarvan Sequoia het leeuwendeel voor zijn rekening nam. Dat zegt Bloomberg. Tijdens deze en een vorige investeringsronde in 2020, pompte de investeringsmaatschappij in totaal al 600 miljoen dollar in SpaceX. 

Honger blijft groot 

De andere budgethelft haalde SpaceX uit een secundaire verkoop van bestaande aandelen. Die brachten 750 miljoen dollar in het laatje. Voor een periode van minder dan een jaar lijken dit misschien absurde bedragen. Toch zijn de noden bij SpaceX simpelweg veel groter dan bij de meeste bedrijven. En na bijna 20 succesvolle jaren blijft de honger groot. Elon Musk heeft zulke grote budgetten nodig om gigantische projecten (zoals Starlink) op gang te kunnen trekken.  

De Amerikanen bouwen momenteel verschillende prototypes van hun Starship. Dat is een raket van de volgende generatie die herbruikbaar moet worden. Die kan een veelvoud aan materiaal mee naar de ruimte nemen, tegenover de Dragon-capsule en de neuskegel van de Falcon 9-raket. Twee Starships (Number 8 en Number 9) gingen al verloren nadat ze bij de landing crashten. Doorgaans heeft SpaceX minstens twee nieuwe prototypes in de wachtkamer staan en het tempo waaraan die getest worden, is de laatste maanden flink opgedreven. Zowel de raketten als de motoren zelf worden steeds sneller gebouwd. 

Toekomstmuziek 

Het potentieel dat zowel Starlink als Starship voor de toekomst hebben, zorgt ervoor dat SpaceX als bedrijf snel in waarde stijgt. Volgens de SEC bedraagt de marktwaarde van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf 74 miljard dollar. In augustus vorig jaar was dat nog maar 46 miljard. Een aandeel is 420 dollar waard. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business