Nieuws

Beveiligingssoftware: vijf pakketten vergeleken

 

Door de toenemende druk van malware en externe bedreigingen enerzijds en de wettelijke verplichtingen rond beveiliging anderzijds zijn de verwachtingen rond beveiligingssoftware sterk gestegen. Centraal beheer is bijvoorbeeld onontbeerlijk geworden. Dat bespaart tijd, laat proactief beheer toe en verzekert een snelle en effectieve ingreep bij een virusaanval. Daarom vergeleken onze collega’s van PC Magazine enkele antiviruspakketten die centraal beheer toelaten, zonder dat een complexe set-up vereist is.

BitDefender Business Client Security
Voor netwerken van minder dan tien gebruikers levert fabrikant BitDefender Internet Security en Total Security, maar dat zijn pakketten zonder centraal beheer. Wij installeerden BitDefender Business Client Security, een antimalware-engine voor Windows 2000, XP en Vista. Het programma beschermt tegen virussen, spyware, rootkits, spam en phishing-aanvallen en houdt een lijst bij van applicaties die over het netwerk mogen communiceren. Ook keywordfiltering en het limiteren van de toegangstijd tot het web behoren tot de mogelijkheden.

Via de meegeleverde managementserver (die niet noodzakelijk op een Windows Server moet draaien) verdeelt u de software, maakt u policies voor gebruikers en volgt u op waar er iets misloopt. Bij de managementserver hoort een SQL Server Express-database, al kunt u ook een bestaande SQL Server 2005 gebruiken.

Niets houdt u tegen om BitDefender op elke pc apart te installeren, maar handiger is de meegeleverde managementconsole, een aangepaste MMC. U selecteert simpelweg de computers waarnaar u de software wilt verdelen, waarna meerdere installaties tegelijk starten.

Maar die aanpak is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat u geen toegang hebt tot remote sites. Voor zo’n installaties maakt u een deployment package klaar dat via cd-rom of FTP naar de gebruiker gaat. U kunt dan per locatie verschillende netwerkinstellingen configureren.

Hou er wel rekening mee dat de managementserver enkel zorgt voor het centrale beheer van de clients. Als beveiliging voor een Windows-server heeft u bijvoorbeeld BitDefender Security for File Servers nodig. Die versie draait op Windows Server 2000 tot 2008. Verder levert BitDefender specifieke bescherming voor ISA-, Sharepoint-, Exchange 2007- en Unix-servers.

Prijs:
Voor 10 clients: 379,50 euro.
Voor 25 clients: 898,75 euro, inclusief 1 jaar updates en 24/7 ondersteuning.
Site: www.bitdefender.com/nl
Score: 3,5/5
 

 

 

 

G Data ClientSecurity Enterprise 9.0
Ook G Data mikt met een uitgebreid gamma op zowel consumenten als bedrijven. Voor de eerste groep hebben ze G Data AntiVirus, InternetSecurity, TotalCare en NotebookSecurity, allemaal editie 2009. Die versies beschermen in oplopende mate tegen virussen, spyware, rootkits, dialers, spam en phishing-aanvallen. NotebookSecurity bevat extraatjes zoals Datasafe voor encryptie en een notebookslot om uw laptop te vergrendelen.

De installatie gebeurt meestal van op afstand via de meegeleverde managementserver, al kan die ook packages aanmaken om manueel of via een login-script te installeren. De managementsoftware bevat een geïntegreerde database, maar grotere omgevingen gaan best voor een dedicated SQL- of SQL Express-server.

Hoewel bovenstaande producten ook programma’s zoals Outlook (Express) beschermen, heeft G Data ook MailSecurity als apart product. Dat doet dienst als onafhankelijke gateway om virussen en spam in e-mails te onderscheppen, en werkt ook in omgevingen met een Exchange- of Lotus Notes-server.

G Data werkt met een dubbele antivirusdatabase. Standaard wordt elk bestand gecontroleerd door de engine die de meeste malware herkent, maar het is aan te raden beide controles in te schakelen. Bij een standaardinstallatie via de managementserver krijgt de gebruiker niets te zien en hoeft hij zelfs niet te herstarten. Met de standaardinstellingen kan hij niets veranderen aan de configuratie: er kan zelfs geen virusscan gestart worden zonder dat de managementserver daar toestemming voor geeft.

Bij de eerstvolgende start krijgt de gebruiker wel de melding te zien dat er een nieuwe firewall is (in geval van de ClientSecurity-versie) en vervolgens wordt er gecontroleerd op onbekende programma’s. Hij krijgt de keuze of die met internet of het lokale netwerk mogen communiceren. Ook achteraf verschijnt er al eens de vraag of de firewall communicatie mag toestaan, met het risico dat de eindgebruiker al snel ‘always allow’ kiest om van die vervelende pop-ups verlost te zijn. Vreemd genoeg is de firewall-configuratie dus relatief onbeschermd, terwijl het antivirusonderdeel juist zeer strikt is afgeschermd.

Prijs:
InternetSecurity 2009 voor 10 gebruikers: 260 euro.
Voor 25 gebruikers: 1.422 euro.
Prijzen voor AntiVirus en ClientSecurity op aanvraag.
Site: www.gdatasoftware.be
Score: 3/5
 

 

 

Kaspersky Work Space Security
Kaspersky Lab levert al jaren een ruim assortiment aan beveiligingssoftware, van antivirus voor Windows, Linux en Samba File Servers tot gespecialiseerde diensten voor onder andere Microsoft ISA Server, Novell NetWare en smartphones. Wij installeerden Kaspersky Work Space Security, die niet werkt op Windows Server. Daarvoor heeft u Kaspersky Business Space Security nodig, desgewenst aangevuld met de modules voor Exchange of Lotus Notes.

De installatie van de huidige antivirusclient is rechttoe rechtaan. Voor de meeste gebruikers volstaat de standaardbescherming, die enkel in gevaarlijke situaties een waarschuwing geeft. Er is echter ook een interactieve modus voor ervaren gebruikers, die toelaat om de software te trainen en gecontroleerde wijzigingen aan het Windows-register te aanvaarden. Na de installatie voert Kaspersky een scan uit van alle geïnstalleerde programma’s. De gekende netwerkprogramma’s worden automatisch gekoppeld aan regels, die bepalen hoe ze met het lokale netwerk en het internet mogen communiceren.

De software bevat een managementserver voor centraal beheer, maar die heeft Microsoft SQL Server nodig. Die wordt niet meegeleverd, maar op de cd-rom vindt u wel de gratis Microsoft Desktop Engine. Eenmaal de managementserver draait, kunt u van op meerdere pc’s met de managementconsole aan de slag.

Prijs:
Voor 10 gebruikers: 270 euro.
Voor 25 gebruikers: 700 euro.
Beide inclusief 1 jaar basislicentie.
Site: www.kaspersky.be
Score: 4/5
 

 

 

Panda Managed Office Protection
Panda stuurde ons de nieuwe Panda Managed Office Protection, de opvolger van hun Webadmin-product. Het bedrijf past een heel andere aanpak van het deploymentgebeuren toe, waarbij de nadruk ligt op eenvoud en gebruiksgemak. Het beheer gebeurt volledig online. U creëert een account, activeert de nodige licenties en maakt gebruikersgroepen aan. Vanuit de webconsole kan u hen een mailtje sturen met een link om de Panda Endpoint Agent te downloaden. Die bestaat uit een MSI-installatiebestand dat eenvoudig te installeren is. Minpuntje bij onze tests was de cryptische boodschap die de eindgebruiker krijgt wanneer de installatie mislukt omdat de licenties zijn opgebruikt.

U kunt ook de meegeleverde distributietool gebruiken om de Panda-client te installeren op pc’s (2000, XP of Vista) of servers (Windows Server 2000, 2003 of 2008) op het lokale netwerk. Die moeten wel hun firewall uitschakelen en bestands- en printerdeling toestaan om de installatie te doen slagen. Een nadeel aan de distributiejobs is dat u ze opnieuw moet aanmaken als ze mislukken. U kunt ze dus niet wijzigen en opnieuw lanceren.

Eenmaal de installatie voltooid is, download de agent zijn updates en kunt u de client online beheren. U volgt in realtime welke clients de software al hebben geïnstalleerd, wanneer ze hun laatste updates hebben afgehaald en welk type aanvallen de antivirus- en firewallmodule hebben afgeweerd.

Via centrale policies geeft u aan hoe de firewall en antivirus zich moeten gedragen. Dat is heel eenvoudig: u deelt de aangesloten computers op in groepen en bepaalt dan wanneer er antivirusscans moeten lopen en of de firewall actief moet zijn. Panda biedt daarbij minder diepgaande opties dan andere producten uit deze test, maar laat toch ruimte om bijvoorbeeld centraal te bepalen welke bestanden in e-mails moeten worden gescand en welke programma’s over het netwerk mogen communiceren. De sterkte van dit product ligt duidelijk bij het centrale management dat geen netwerkverbinding tussen clients en servers vereist.

Prijs:
Voor 10 clients: vanaf 315 euro.
Voor 25 clients: vanaf 787,50 euro (inclusief 1 jaar updates).
Site: www.pandasoftware.be
Score: 4/5
 

 

 

Symantec Endpoint Protection
Symantec Endpoint Protection (versie 11.0) mikt uitsluitend op de bedrijfsmarkt. De filosofie van Symantec is alles bundelen in één client die beschermt tegen alle soorten malware. SEP 11 stopt virussen, spam, rootkits en Trojaanse paarden en controleert alles wat er via internet, e-mail, Exchange en Lotus Notes binnenkomt. De enige uitzondering is het optionele Network Access Control.

De beveiliging bestaat uit drie modules in een centrale console: antivirus/antispyware tegen klassieke malware, network threat protection als geavanceerde firewall en proactive threat protection als heuristische bescherming. Die software hoort thuis op een Windows Server, vanwaar u de software rechtstreeks naar computers op het netwerk kunt uitrollen of een installatiepakket kunt genereren.

De bescherming tegen netwerkaanvallen werkt goed, al is het soms niet gemakkelijk om in te grijpen. Zo toont de heuristische module kort een pop-up wanneer hij peer-to-peer netwerkcommunicatie blokkeert wegens te gevaarlijk, maar het is niet altijd eenvoudig om die applicatie toch toe te laten.

Prijs:
Voor 10 clients: 395 euro.
Voor 25 clients (managed of unmanaged): 988 euro.
Beide inclusief 24/7 support.
Site: www.symantec.com/nl/be
Score: 4/5

Keuze van de redactie
Bij deze test wilden we vooral te weten komen hoe geschikt een product is voor de kmo. Daar is vaak geen uitgebreide IT-ploeg ter beschikking, dus moet de werking zo transparant mogelijk zijn en ook de kost belangrijk is.

We zijn aangenaam verrast door de mogelijkheden en het gebruiksgemak van Panda Managed Office Protection. Voor omgevingen waar op verschillende locaties gewerkt wordt zonder dat er een volwaardig kantoornetwerk beschikbaar is, is dit zonder twijfel de beste keuze. Extra pluspunt is dat de antimalwareclient op pc’s én servers werkt. Ook Symantec SEP heeft dat voordeel.

Iets grotere bedrijven hebben vaak meer controle nodig over de policies die ze naar hun gebruikers verdelen. Daarvoor vinden we zowel Kaspersky als BitDefender goed geprijsd en functioneel volledig.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business