Nieuws

Apple introduceert Apple Watch Ultra 2: helderheid van 3000 nits

apple watch ultra 2
© Apple
Apple heeft tijdens zijn Wonderlust-event de Apple Watch Ultra 2 voorgesteld. De robuuste versie van de Apple Watch Series 9 krijgt dezelfde S9 SiP-chip en Double Tap-functie.

Net als de Apple Watch Series 9 heeft de nieuwe Apple Watch Ultra 2 de krachtige S9 SiP onder de motorkap, de krachtigste Watch-chip tot nog toe. Die bevat een 4-core neural engine die machinelearningtaken tot twee keer sneller verwerkt dan de originele Apple Watch Ultra.

Double Tap of Tik Dubbel

De belangrijkste nieuwigheid die de nieuwe processor met zich meebrengt is Double Tap: door met je duim en wijsvinger tegen elkaar te tikken voer je dezelfde actie uit als wanneer je op de Digital Crown zou drukken. DoubleTap wordt mogelijk gemaakt door het algoritme dat kleine polsbewegingen en veranderingen in je bloedsomloop detecteert, aan de hand van de verschillende sensoren van de Watch Series 9, zoals de gyroscoop en bloeddrukmeter. Het ‘Tik dubbel’-gebaar is vanaf volgende maand beschikbaar als onderdeel van een gratis software-update.

Met Double Tap kan je dus een gesprek aannemen of beëindigen, alle veelvoorkomende handelingen uitvoeren waar je voorheen op de Digital Crown voor drukte, zoals het maken van een selfie of het pauzeren van je muziek. Je wisselt er ook mee naar de nieuwe hoogteweergave in de Kompas-app om de relatieve hoogte van je opgeslagen routepunten te zien. Een Tik Dubbel vanaf de wijzerplaat opent de slimme stapel. Double Tap nog eens en je kan door je widgets scrollen.

On-device Siri

Een tweede opmerkelijke nieuwigheid is ondersteuning voor on-device Siri. Dat houdt in dat je niet met het internet verbonden moet zijn om geholpen te worden door de stemassistente. Zolang je geen online-informatie opvraagt, tenminste. Een work-out starten of een timer instellen kan voortaan zomaar en rechtstreeks op je Apple Watch Ultra 2. De neural engine in de S9 SiP maakt de dicteerfunctie trouwens 25 procent nauwkeuriger. “De on-device verwerking is privé en veilig”, aldus Apple. “Verder kun je Siri nu ook gebruiken om gegevens uit de Gezondheid-app te raadplegen als je benieuwd bent naar je gezondheid en conditie. Vraag Siri bijvoorbeeld hoeveel uur je afgelopen nacht hebt geslapen en of je Activiteit-ringen voor vandaag al vol zijn. Gebruik je stem om een hardloopsessie of fietswork-out te starten of om een routepunt te markeren, zelfs zonder verbinding. Je kunt Siri-verzoeken op Apple Watch Ultra 2 ook gebruiken om gegevens als je gewicht, lichaamstemperatuur, menstruatie of medicijngebruik bij te houden”, klinkt het.

Helderheid van 3000 nits

De Apple Watch Ultra 2 onderscheidt zich van de Apple Watch Series 9 met een extreem hoge helderheid van wel 3000 nits. Daarmee is de smartwatch maar liefst 50 procent helderder dan zijn voorganger. Het helderste display dat Apple ooit maakte is zo nog beter bestand tegen bijzonder fel zonlicht in extremere situaties. Toch kom je bij normaal gebruik 36 uur lang toe op één batterijlading. Om die duur zeker te halen kan je de helderheid verlagen tot één nit, wat ook handig kan zijn om mensen in je buurt niet te storen. In de energiebesparingsmodus moet 72 uur haalbaar zijn, zegt de iPhonebouwer. De Apple Watch Ultra 2 heeft ook een handige zaklampfunctie: draai aan de Digital Crown en het display wordt even twee keer zo helder, zodat je in het donker makkelijk je weg vindt.

Wijzerplaat Modulair Ultra

Ook uniek aan de Apple Watch Ultra 2 is de nieuwe wijzerplaat Modulair Ultra. Die maakt optimaal gebruik van het grote display en kan actuele, voor je activiteit relevante gegevens tonen, tot in het kleinste hoekje van het display. Denk daarbij aan de hoogte (bij het klimmen) of diepte (bij het duiken) waarop je je bevindt en de verstreken tijd. De Apple Watch Ultra 2 wordt gemarket als supergeschikt voor extreme omstandigheden.

© Apple

Apple Watch Ultra 2 als duikhorloge

Zo kan je er tot 500 meter diep mee duiken. De Oceanic+-app van Huish Outdoors is bruikbaar tot op een diepte van 40 meter. “De ingebouwde Diepte-app slaat nu een overzicht op van elke sessie, zodat je de meest recente sessies kunt bekijken op Apple Watch Ultra. Ook kun je een volledig overzicht van alle afgeronde duiken met een gps-startpunt zien in de Conditie-app op je iPhone”, aldus Apple.

Tijdens het freediven met de Oceanic+-app kun je dankzij de grote letters in één oogopslag gegevens zoals de diepte en verstreken tijd zien en krijg je een melding als je op de gewenste diepte bent aangekomen. Tussen twee duiken kun je de hartslagzones gebruiken om je hartslag in de gaten te houden en deze te verlagen. Tijdens een trainingssessie is het mogelijk om vooraf meldingen in te stellen voor oppervlaktetijd en verstreken tijd. In het logboek kun je alle gegevens van je duik bekijken, zoals hoe snel je afdaalt en weer omhoogkomt.

De Watch Ultra 2 zou ook perfect moeten blijven functioneren in de bergen tot op 9.000 meter hoogte.

watchOS 10 vanaf 18 september

Net als de Apple Watch Series 9 krijgt de Apple Watch Ultra 2 watchOS 10. Het besturingssysteem is vanaf 18 september beschikbaar via een update. Apple lijst de belangrijkste feature als volgt op: 

  • Een frisse interface die je een andere kijk geeft op de vernieuwde apps en een nieuwe slimme stapel waarin je altijd de juiste widgets te zien krijgt. 
  • Naast Modular Ultra heb je de keuze uit nog meer leuke nieuwe wijzerplaten: Snoopy, Palet, Zonnestand analoog en Nike Globe. 
  • De Nachtmodus schakelt nu automatisch in als het donker is, door gebruik te maken van de omgevingslichtsensor
  • Nieuw voor fietsers: de mogelijkheid om vermogensmeters, snelheidssensoren en cadanssensoren via Bluetooth te verbinden, waardoor je toegang krijgt tot nieuwe metingen, work-outweergaven en fietswork-outs. Met vermogenszones haal je alles uit je training. 
  • Een fietswork-out kan automatisch als Live activiteit worden weergegeven op je iPhone; als je hierop tikt, zie je de work-out schermvullend. 
  • De vernieuwde Kompas-app geeft je actuele hoogte weer en biedt een 3D-weergave van de relatieve hoogte van je routepunten. 
  • Kaarten bevat nieuwe topografische kaarten met informatie zoals bezienswaardigheden en beginpunten van wandelroutes, maar ook schaduwen om heuvels aan te geven, contour­lijnen, hoogte­­­verschillen en SOS-routepunten waar je bereik hebt en terechtkunt in geval van nood. 
  • Extra tools ter ondersteuning van je geestelijke gezondheid, met registratie van je gemoedstoestand in de Mindfulness-app
  • Je kunt de omgevingslichtsensor gebruiken om te meten hoeveel tijd je in daglicht doorbrengt, om het risico op bijziendheid te beperken.

CO₂-neutrale modellen

Niet alleen de horloge-bandjescombinatie van de Apple Watch Series 9 en Apple Watch SE zijn CO2-neutraal, ook de Apple Watch Ultra 2 is dat. De iPhonefabrikant laat trots weten dat die drie smartwatches als eerste Apple-producten die noemer krijgen.

Prijs en beschikbaarheid

De Apple Watch Ultra 2 is verkrijgbaar in 49 mm en is CO₂‑neutraal in combinatie met een nieuw Trail- of Alpine-bandje. Prijskaartje: 899 euro. De Apple Watch Ultra 2 is vanaf vandaag te bestellen en ligt vanaf 22 september in de winkels. watchOS 10 is vanaf maandag 18 september beschikbaar voor Apple Watch Series 4 en nieuwer. Hiervoor is een iPhone Xs of een nieuwer model met iOS 17 vereist.

appleapple watch ultra 2wearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen