Nieuws

Apple Watch Series 9 innoveert met Double Tap: acties met knijpbeweging

Apple Watch Series 9
© Apple
Tijdens zijn Wonderlust-event heeft Apple de Watch Series 9 voorgesteld. De S9-chip is een stuk krachtiger dan die van de Series 8. De grootste nieuwigheid? Double Tap.

De meest verrassende feature van de Watch Series 9 is ongetwijfeld Double Tap. De S9-processor is in staat om te registreren wanneer je je duim en wijsvinger tegen elkaar tikt, als een knijpbeweging. Die vervult dezelfde functie als de druk op de knop van het kroontje van de Apple Watch. Zo kan je voor het eerst met één hand een gesprek aannemen, een call beëindigen, een alarm snoozen en je muziek pauzeren. Dat lees je goed: je hoeft daarvoor niet meer met je andere hand op het scherm of Digital Crown te tikken. Je kan ook doubletappen om een foto te maken met de camera-afstandsbediening. Double Tap (‘Tik Dubbel’) opent ook de slimme stapel vanaf de wijzerplaat. Je kan daarna het knijpgebaar herhalen om door widgets te scrollen.

© Apple

S9 SiP: on-device Siri

De S9 SiP-chip van de Apple Watch Series 9 is volgens Apple tot twee keer zo snel als de chip van de Apple Watch Series 8. De 4-core neural engine maakt de dicteerfunctie 25 procent nauwkeuriger dan bij de watches van 2022. Nog een grote nieuwigheid naast Double Tap is on-device Siri. Dat wil zeggen dat je een beroep kan doen op de stemassistent voor verzoeken waar je geen informatie vanop het internet voor moet opvragen. Denk daarbij aan het starten van een work-out of instellen van een timer. Daarvoor hoef je dus niet verbonden te zijn met het internet en het kan zonder je iPhone. Apple benadrukt dat de on-device-verwerking privé en veilig is.

Verder kan je vanop je Apple Watch Series 9 rechtstreeks gegevens uit je Gezondheids-app raadplegen via Siri. Je kan haar simpelweg vragen hoeveel uren je geslapen hebt en hoever je activiteitenringen al gevuld zijn. De stemassistente kan ook gezondheidsgegevens zoals je gewicht, menstruatie of medicijngebruik bijhouden.

Display tot 2.000 nits

De nieuwe architectuur van de S9 SiP is volgens Apple een stuk energiezuiniger. Daardoor kan je de helderheid van de Apple Watch Series 9 verhogen tot 2.000 nits. Dat is twee keer zoveel als op de Apple Watch Series 8. Zo is het display nog beter afleesbaar in de volle zon. Ondanks die grotere helderheid zou de batterijduur van 18 uur bewaard blijven, zodat je telkens de hele dag zou moeten doorkomen zonder bijladen. Om de batterijduur te verlengen kan je de helderheid verlagen tot 1 nit, wat ook handig kan zijn als je mensen rondom je niet wil storen.

© Apple

Nauwkeurig zoeken naar je iPhone

De S9 SiP bevat een Ultra-Wideband-chip van de tweede generatie, die de Nauwkeurig Zoeken-functie mogelijk maakt voor de iPhone 15-reeks, die dezelfde chip bevat. Zo weet je precies in elke richting je moet zoeken en hoe ver je iPhone van je verwijderd is. De feature werkt ook als je smartphone in een andere kamer ligt en stuurt je in de juiste richting met beeld- en geluidssignalen, maar ook met haptische feedback.

Daarnaast maakt Ultra-Wideband (UWB) een verdere integratie mogelijk met HomePod. Kom je in een straal van 4 meter van een HomePod waarop audio afgespeeld wordt, dan zorgt de Apple Watch Series 9 dat het menu ‘Huidige’ voor het bedienen van media automatisch verschijnt. Wordt er niets afgespeeld, dan krijg je handige toegang tot mediasuggesties op de slimme stapel.

watchOS 10

Ook het besturingssysteem kreeg een opfrisbeurt, in de vorm van watchOS 10. Met de interface krijg je een nieuw overzicht op de vernieuwde apps en in de slimme stapel moet je sneller de juiste widgets kunnen vinden. Verder zagen we ook enkele leuke nieuwe wijzerplaten voorbijkomen: Snoopy. Palet en Zonnestand analoog.

Voor fietsers is het voortaan mogelijk om bluetoothaccessoires te verbinden voor het meten en delen van gegevens als cadans, snelheid en vermogen. Die data wordt geïntegreerd in nieuwe fietswork-outs en speciale weergaven. Bovendien kan een fietswork-out Live weergegeven worden op je iPhone. Als je erop tikt, wordt die schermvullend.

Verder zijn er nog nieuwe Kompasroutepunten en Kaarten-opties om je te helpen navigeren in de buitenlucht. Tot slot zijn er nog extra tools voor de ondersteuning van je geestelijke gezondheid en kan je je gemoedstoestand laten loggen in de Mindfulness-app.

watchOS 10 is vanaf maandag 18 september beschikbaar voor Apple Watch Series 4 en nieuwer. Hiervoor is een iPhone XS of een nieuwer model met iOS 17 vereist. Niet alle features zijn op alle apparaten en in alle regio’s beschikbaar.

Apple Watch SE

Er is ook een nieuwe Apple Watch SE (vanaf 279 euro). Welke chip die zal gebruiken, is niet meteen duidelijk, maar hij ondersteunt Double Tap en on-device Siri alvast niet. Wel krijgt de nieuwe Apple Watch SE watchOS 10 en zal je alle vertrouwde Apple Watch-features zoals we die tot nu kenden gewoon kunnen gebruiken.

CO2-neutraal

Apple laat ook nog trots weten dat de Apple Watch Series 9, Apple Watch SE en Apple Watch Ultra 2 in combinatie met hun bandjes voor het eerst verkrijgbaar zijn als CO2-neutraal product. Het kadert in het 2030-initiatief om de CO2-voetafdruk te verminderen. Er blijft nog wel een kleine hoeveelheid uitstoot over, maar die wordt naar verluidt gecompenseerd door deelname aan natuurprojecten.

Apple Watch Series 9: prijzen en beschikbaarheid

Voor de Apple Watch Series 9 tel je 449 euro neer. Het is samen met de Apple Watch SE vanaf vandaag te bestellen en vanaf vrijdag 22 september liggen ze in de winkel.

De Apple Watch Series 9 is verkrijgbaar met een 41-mm of 45-mm aluminium kast in de kleuren sterrenlicht, middernacht, zilver, (PRODUCT)RED en het nieuwe roze. Verder zijn er kasten van roestvrij staal verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en grafiet.

© Apple

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business