Nieuws

OpenAI wil zijn eigen chips maken

OpenAI
© OpenAI
OpenAI, de ontwikkelaar achter ChatGPT, denkt eraan om zijn eigen chips te gaan ontwikkelen. Het bedrijf zou zelfs een overname plannen.

De reden voor de plannen is niet ver te zoeken: het tekort aan chips voor artificiële intelligentie. CEO van OpenAI Sam Altman sprak eerder al zijn ongenoegen uit over chiptekort, dat ertoe zou hebben geleid dat de API’s van het bedrijf bij momenten trager en minder betrouwbaar waren. Daarom zou de CEO een prioriteit gemaakt hebben van het sneller verwerven van grafische processoren (GPU’s) en AI-chips, weet Reuters. En dat kan simpelweg door ze zelf te ontwikkelen. 

OpenAI kan kosten drukken

Naast de vlottere beschikbaarheid van chips, zou het OpenAI ook toelaten om de kosten aanzienlijk te drukken, indien alles in eigen huis kan gebeuren. Stacy Rasgon van Bernstein Research had eerder berekend dat elke query in ChatGPT het bedrijf ongeveer 4 cent kost. Aangezien de slimme chatdienst al snel de kaap van de 100 miljoen gebruikers haalde (of miljoenen query’s per dag). Rasgon becijferde dat, als ChatGPT een tiende van de query’s van Google zou krijgen, er voor 48,1 miljard dollar aan GPU’s nodig zou zijn en OpenAI jaarlijks nog eens 16 miljard dollar zou moeten uitgeven aan grafische processoren.

Markt gedomineerd door Nvidia

Oude bekende Nvidia is nog altijd marktleider als het gaat over chips die gebruikt worden bij berekeningen voor artificiële intelligentie. Zo maakt de supercomputer waarmee OpenAI zijn technologie ontwikkelt gebruik van 10.000 Nvidia-GPU’s. Dat is voor een groot stuk de reden waarom andere grote spelers in de techindustrie besloten hebben om hun eigen chips te gaan ontwikkelen.

Zo werkt Microsoft naar verluidt al sinds 2019 aan een eigen AI-chip met de codenaam Athena. En OpenAI is die technologie al even aan het testen, zo weet The Information. Reuters meldt intussen dat OpenAI nog niet beslist heeft of het die plannen gaat doorduwen. Ook al is dat het geval, kan het nog jaren duren voordat het zijn eigen chips kan inzetten voor AI-toepassingen.

Uitgelicht artikel OpenAI ChatGPT Aandelenverkoop kan waarde OpenAI doen stijgen tot 90 miljard dollar
businessChatGPTchipindustrienvidiaOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen