Nieuws

Aandelenverkoop kan waarde OpenAI doen stijgen tot 90 miljard dollar

OpenAI ChatGPT
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
OpenAI zou in gesprek zijn met investeerders. Het bedrijf zou extra aandelen willen verkopen om zo de waarde van het bedrijf op te hogen.

OpenAI zou daarvoor geen nieuwe aandelen uitgeven, aangezien dat de waarde van bestaande aandelen zou verminderen. Werknemers van OpenAI krijgen echter, als deel van hun loonpakket, ook aandelen in het bedrijf. OpenAI zal er nu voor zorgen dat werknemers die aandelen van de hand kunnen doen. Dat komt goed uit voor iedereen: werknemers verdienen een flinke cent bij, OpenAI krijgt er een aantal (nieuwe) investeerders bij en investeerders kunnen het AI-bedrijf in hun portfolio opnemen. Geruchten van zo’n aandelenverkoop deden eerder deze week al de ronde in The Wall Street Journal.

Dat de aandelenverkoop een flinke boost zou opleveren voor OpenAI’s marktwaarde, dat is een zekerheid. Welke grootteorde dat zal aannemen is echter onzeker. Na de deal zou het AI-bedrijf tussen de 80 en 90 miljard dollar gevalueerd worden.

Dat is ook goed nieuws voor Microsoft: daar investeerden ze het afgelopen jaar maar liefst 10 miljard dollar in de AI-startup. In ruil mag Microsoft de technologie van OpenAI inzetten in producten als Bing en Windows Copilot. OpenAI kan dan weer gebruikmaken van Microsofts infrastructuur om de AI-systemen te ontwikkelen. Het spreekt voor zich dat, als de deal doorgaat, Microsoft die investering flink zal zien groeien.

De afgelopen jaren ging het hard voor OpenAI, dat in 2015 opgericht werd. Het AI-bedrijf uit Silicon Valley werd oorspronkelijk opgericht als non-profit-onderzoekslab. Dat non-profit-karakter verdween relatief snel en in 2020 werd GPT-3 gelanceerd, het eerste commercieel beschikbare AI-model. Intussen is OpenAI een van de leiders als het over AI gaat. Het bedrijf is onder andere aanwezig met tools als beeldengenerator DALL-E, chatbot ChatGPT en in de tools van Microsoft.

Inmiddels blijft het AI-bedrijf zijn producten doorontwikkelen: eerder deze week werd aangekondigd dat ChatGPT weldra zal kunnen horen, spreken en zien.

Uitgelicht artikel ChatGPT Horen, zien en spreken: ChatGPT krijgt update

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business