Nieuws

Starlink lanceert Direct-to-Cell, netwerk voor mobiele telefoons

Starlink
© iStock / Starlink
Starlink start in 2024 met de uitrol van Direct-to-Cell. Dat is zijn netwerk per satelliet voor mobiele telefoons. In een eerste fase is enkel sms mogelijk.

Het satellietbedrijf van Elon Musk heeft zopas een nieuwe website gelanceerd om Direct-to-Cell te promoten. In 2024 zal je via de dienst enkel kunnen sms’en, maar dat wordt later uitgebreid naar telefoongesprekken, surfen en zelfs integratie met IoT-apparaten via de LTE-standaard, aldus Starlink. 

Direct-to-Cell en T-Mobile

Musk en co konden dat niet zelf klaarspelen en keken daarvoor naar de expertise van telecombedrijf T-Mobile. Direct-to-Cell werd in augustus eigenlijk al aangekondigd, op het Coverage Above and Beyond-event. T-Mobile gaat een stukje van zijn 5G-spectrum vrijmaken voor de tweedegeneratiesatellieten van Starlink. Die laatste zal op zijn beurt T-Mobile toegang verlenen tot zijn satellietnetwerk. Zo wil de Amerikaanse telecomreus overal in de VS (ook op afgelegen plaatsen) mobiele dekking kunnen aanbieden.

Tijdens het event in augustus X’te Musk nog dat ‘Starlink V2’ nog dit jaar beschikbaar zou zijn voor mobiele telefoons en in Tesla’s. Die lancering wordt dus bijgesteld. Tijdens de Satellite Conference and Exhibition in maart liet Jonathan Hofeller, VP of Enterprise Sales bij Starlink, nog verstaan dat er in 2023 geen commerciële activiteit meer zou worden opgestart.

Nieuwe satellieten lanceren

Bovendien zal Starlink een verse lading microsatellieten de ruimte in moeten sturen, want de huidige constellatie van 4.265 satellieten is niet compatibel met de nieuwe mobiele service. Ze beschikt immers niet over de eNodeB-modem die communicatie via LTE mogelijk maakt. Van zodra die satellieten in een baan rondom de aarde geschoten zijn, wordt telefoneren en datagebruik mogelijk.

Uitgelicht artikel Starlink Starlink groeit veel trager dan verwacht
mobielstarlink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600