Nieuws

Starlink groeit veel trager dan verwacht

Starlink
Uit financiële gegevens van Starlink blijkt dat het project trager groeit dan verwacht. Een gebrek aan gebruikers is daar de oorzaak van.

Het ambitieuze Starlink project van SpaceX blijft ver achter bij de oorspronkelijke doelstellingen. Uit recente gegevens van de Wall Street Journal blijkt dat Starlink het doel van 20 miljoen gebruikers in 2022 niet heeft gehaald. Sterker nog, het project dat bedoeld is om wereldwijd internettoegang te bieden, heeft slechts 1,5 miljoen gebruikers gehaald aan het einde van het vorige jaar.

De Wall Street Journal heeft de financiële gegevens van Starlink ingezien en daaruit blijkt dat het bedrijf een omzet van 1,4 miljoen dollar in 2022 had en een operationele winst van 55 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2023. Om dit in perspectief te zetten: in 2021 haalde het bedrijf nog 222 miljoen dollar op. Uit een presentatie uit 2015 bleek dat het bedrijf voor het jaar 2022 doelen had gesteld om 12 miljard dollar omzet te draaien en 7 miljard dollar winst.

Starlink is in veel Europese landen beschikbaar, ook in België en Nederland. Het probleem is echter dat niemand de dienst lijkt te gebruiken, want voor de reguliere burger heeft het gewoon geen toegevoegde waarde. Het idee van Starlink is om internet te leveren aan afgelegen locaties waar men geen makkelijke toegang heeft tot het internet. Hiermee valt het bedrijf van Elon Musk al in Nederland en België buiten de boot, want dankzij het uitgebreide netwerk van breedbandverbindingen in de Benelux is het gewoon niet relevant voor de gemiddelde gebruiker.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoge instapkosten. Voor de schotel en antenne betaal je al 499 euro, plus 60 euro verzendkosten en dan moet je nog betalen voor een maandelijks abonnement van 99 euro.

Starlink en Oekraïne

Naast de financiële uitdagingen kampt Starlink ook nog met enkele politieke kwesties. Er zijn geruchten dat Elon Musk de stekker uit het internet heeft getrokken in Oekraïne op het moment dat het land een militair counteroffensief begon tegen Russische doelen op de Krim. Volgens The Guardian heeft Musk opdracht gegeven om Starlink uit te schakelen.

Musk heeft in het verleden pro-Russische standpunten op Twitter herhaald en voorgesteld om sommige delen van Oost-Oekraïne aan Rusland over te dragen om “de wil van het volk” te weerspiegelen.

elon muskinternetstarlinktelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals