Nieuws

SpaceX wil niet dat Oekraïne drones bestuurt met Starlink 

Starlink
© iStock/Starlink
Hoewel SpaceX Oekraïense troepen zijn Starlink-satellieten laat gebruiken voor communicatie, mogen er geen drones mee bestuurd worden.

Ruim een week na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari vorig jaar, stuurde Elon Musk al een lading Starlink-schotels naar het land. Enkele dagen later waarschuwde de techgoeroe de Oekraïners al over het gebruik ervan, omdat de schotels hen mogelijk tot een Russisch doelwit maakten.  

Operationeel directeur Gwynne Shotwell heeft nu op een bijeenkomst van de Federal Aviation Administration gezegd dat SpaceX absoluut gekant is tegen het inzetten van Starlink voor “offensieve doeleinden”. Ze willen de Oekraïense troepen wel toelaten via het satellietnetwerk te communiceren. Shotwell voegt er nog aan toe dat SpaceX Oekraïnes mogelijkheid om Starlink in te zetten voor drones kan beperken en dat het dat al gedaan heeft. Hoe SpaceX het gebruik op het terrein kan beïnvloeden, werd niet meegedeeld. 

“Starlink redde honderdduizenden levens” 

Oekraïne zelf lijkt niet gealarmeerd. Nationaal veiligheidssecretaris Oleksiy Danilov zegt aan The Washington Post dat zijn land niet alleen maar terugvalt op de SpaceX-satellieten voor zijn militaire operaties. Ze moeten (in sommige gevallen) nieuwe middelen gaan inzetten voor hun aanvallen, klinkt het. Anton Gerahchenko, adviseur aan de binnenlandminister, stelt dat Oekraïne veleer “bevrijdt dan aanvalt” en dat Starlink intussen al “honderdduizenden levens heeft helpen redden”.  

Ook voor de gewone burgers heeft Starlink zijn nut bewezen. Naast overheidsagentschappen en militaire units, hebben de inwoners ook een back-up voor internettoegang. Enkele weken na zijn eerste gift, klaagde Elon Musk dat de donaties te duur werden, maar hij bedacht zich al snel. Samen met EU-landen kreeg Oekraïne in december van vorig jaar nog eens 10.000 Starlink-ontvangers cadeau

elon muskoorlog oekrainesliderspacexstarlink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals