Nieuws

Musk waarschuwt Oekraïners bij gebruik van Starlink-satellieten

Starlink
SpaceX-CEO Elon Musk roept burgers in Oekraïne op om voorzichtig te zijn bij het gebruik van het satelliet-internet, omdat dit mogelijk een doelwit wordt.

Dat bericht deelde Elon Musk op Twitter, wat door persagentschap Reuters werd opgepikt. Er zou een grote waarschijnlijkheid zijn dat de dienst en bijhorende hardware een nieuwe focus worden voor de Russische invasie. De SpaceX-baas vraagt uitdrukkelijk om “Starlink enkel zo ver mogelijk van andere mensen te gebruiken”. Ook zouden ze iets van camouflage moeten voorzien om alles bedekt te houden.

Het bericht van Musk verschijnt nadat eerder ingenieur John Scott-Railton al had opgeroepen dat de schotels voor deze dienst doelwitten kunnen worden voor het Russische leger. Zij zouden namelijk in staat zijn om satellietverbindingen op te sporen en daarna de plaatsen van herkomst plat te leggen met luchtaanvallen.

Wilde weldoener

Eerder deze week maakte Musk bekend dat hij Starlink in Oekraïne had geactiveerd. Daarna volgde het bericht dat SpaceX een lading Starlink-schotelantennes naar het land had gestuurd om de plaatselijke bevolking te helpen. Het energieverbruik zou tevens zijn aangepast, zodat ze ook in rijdende voertuigen gebruikt kunnen worden. Deze zijn inmiddels reeds goed ontvangen door Oekraïens vice-premier Mykhailo Fedorov. Naast dit soort hulp gaf hij ook wel aan dat het land nood heeft aan bijkomende generatoren om alles draaiende te houden. Net als het internet zou ook het elektriciteitsnet steeds meer en meer problemen ondervinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business