Nieuws

Elon Musk stuurt lading Starlink-schotelantennes naar Oekraïne 

starlink-schotelantennes
SpaceX-CEO Elon Musk heeft een vrachtwagenlading aan Starlink-schotelantennes naar Oekraïne gestuurd. De regering bedankt hem.

Het is niet duidelijk waar de vrachtwagen met Starlink-schotelantennes precies aangekomen is, maar het lijkt wel duidelijk dat Elon Musk de Oekraïense regering een handje wil helpen om zich te weren tegen Rusland. Die anticipeert er wellicht op dat de oorlog na de invasie wel een hele tijd kan aanslepen.  

Hoewel het land een sterke internetinfrastructuur heeft, zou die geleidelijk aan kunnen wegvallen als strategische punten geraakt worden door bombardementen. Met Starlink, dat internet via satelliet aanbiedt en dus niet afhankelijk is van landlijnen, hebben ze alvast een back-up. Ook lokale bedrijven proberen Starlink-schotelantennes aan te kopen. 

De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov had Elon Musk eerder om hulp gevraagd en bedankte hem nu in een tweet, waarin hij ook een foto deelt van de aangekomen vrachtwagenlading. 

Het blijft afwachten hoe nuttig de geste van Elon Musk zal zijn. “De internetvoorzieningen in de meeste steden werken nog goed, maar het wordt belangrijk voor ondernemingen om een back-up te hebben”, zegt de Oekraïense zakenman Stepan Veselovskyi (CEO van Lviv IT Cluster) aan de Britse openbare omroep BBC.

NetBlocks monitort momenteel de internetsnelheden in Oekraïne en liet aan de Britse omroep weten dat de voorzieningen aan het instorten zijn in sommige gebieden, zoals Sievierodonetsk, een belangrijk administratief centrum voor bedrijven. “Starlink kan in zulke gevallen connectiviteit voorzien door als een persoonlijke hotspot te fungeren voor wie zich in de buurt van een schotelantenne bevindt. Dit kan ook heel nuttig zijn voor journalisten, verzetsgroepen en uiteraard de regering zelf”, aldus Alp Toker van NetBlocks. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business