Nieuws

Windows 11 krijgt schakelaar voor AI-functies

microsoft copilot
© Microsoft
Om gebruikers gerust te stellen, bouwt Microsoft een schakelaar in Windows 11 waarmee je AI-functies kan uitzetten.

Voor de volgende versie van Windows 11 staan heel wat AI-nieuwigheden op het programma. Een van die nieuwigheden is de zogenaamde ‘AI Explorer’. Privacygewijs is dat AI-systeem volgens Microsoft volledig in orde, maar wie er alsnog geen gebruik van wenst te maken zal de functies kunnen uitzetten.

Recall & snapshots

Dat blijkt uit Build 26212 voor Winodws 11. Uit die testversie van Windows wordt steeds duidelijker wat Microsoft precies van plan is met AI en hoe je daar als gebruiker mee moet omgaan. Eerder werd bekend dat het bedrijf aan een zogenaamde ‘AI Explorer’ zal werken. Uit de nieuwste Windows-versie blijkt volgens Windows Latest dat de naam van dat systeem verandert naar ‘Recall and snapshots’. De functies blijven wel gelijk, net zoals het feit dat alles aangestuurd wordt door AI.

Concreet zal die ‘Recall and snaphot’-functie een AI-systeem toestaan om dingen te vinden op je pc. Je kan bijvoorbeeld vragen om een receptje op te duikelen dat je ergens vorige week ontving in een WhatsApp-berichtje. De kans is groot dat je het recept zelf niet meer terugvindt. Daar speelt het nieuwe AI-systeem van Microsoft op in: door in te typen wat je zoekt, duikelt het programma dat voor je op. Dat hoeven geen specifieke zoektermen te zijn, maar kan gespreksgewijs, zoals je ook aan ChatGPT een vraag zou stellen.

Een knappe functie, al baart die heel wat gebruikers wel privacyzorgen. Het AI-systeem houdt namelijk voortdurend bij wat er op je scherm gebeurt. Klik je dus ergens een webpagina open of ontvang je een berichtje? Dan heeft de ‘Recall and snapshots’-functie daar weet van: alles wat je op de pc doet, wordt namelijk opgenomen. Die informatie gebruikt het AI-systeem later om je uit de nood te helpen indien nodig.

Privacyvriendelijke AI

Dat gebeurt allemaal privacyvriendelijk. De nieuwe AI-functies verschijnen namelijk speciaal voor Windows-pc’s die AI-taken kunnen verwerken. Die computers en laptops hebben naast een CPU en een GPU ook een NPU, waar AI-taken efficiënt berekend kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat je gegevens altijd lokaal kunnen blijven, waardoor je privacy in principe gewaarborgd is.

Voor gebruikers die het boeltje toch niet vertrouwen of meer controle wensen, komt Microsoft met een specifiek instellingenscherm. Dat zal je in vinden in de Windows-instellingen, onder ‘Privacy en security’. Is de ‘Recall and snapshots’-functie aanwezig op je toestel? Dan zal je daar de privacy-instellingen kunnen afstellen.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Nieuwe AI Explorer voor Windows 11 leest mee met gebruikers

Windows 11 24H2 wordt deze zomer verwacht. De AI-functies zouden op een later moment komen, in september of oktober. Om daarvan gebruik te maken zul je wel een nieuwe laptop in huis moeten halen: AI-functies zullen namelijk enkel werken indien je toestel een NPU heeft.

aiAI Explorercopilotmicrosoftwindows 11Windows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen