Nieuws

Nieuwe AI Explorer voor Windows 11 leest mee met gebruikers

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Dankzij een nieuw lek krijgen we net iets beter zicht op welke AI-functies er zoal naar Windows 11 komen, zoals de nieuwe AI Explorer.

Op 21 mei doet Microsoft zijn AI-plannen definitief uit de doeken. In de aanloop naar deadline duiken er meer en meer AI-functies op in Insider- en Developer-versies van het OS. In die testversies van Windows 11 valt nu al een zogenaamde ‘AI Explorer’ te vinden, en die helpt gebruikers met zo goed als alles.

Dat kan gaan van zoeken naar documenten tot het sturen van een mailtje. Heb je ergens een document opgeslagen, maar weet je niet meer precies waar? Dan kan je aan de ‘AI-verkenner’ wat hulp vragen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen om op zoek te gaan naar een document met kwartaalresultaten, waarna het AI-systeem dat voor jou moet vinden.

AI leest mee

Een indrukwekkende functie, al is maar de vraag of iedereen er even hard naar uitkijkt. Het AI-systeem weet namelijk alleen waar dat ene documentje staat, omdat het systeem weet waar je dat hebt opgeslagen. Het AI-systeem houdt namelijk alles bij wat je op de pc doet: apps openen en gebruiken, e-mails versturen, documenten openen en bewerken, films kijken, meetings bijwonen… Krijg je een document doorgestuurd tijdens een meeting maar vind je het niet meer terug? De AI Explorer kan het voor jou helpen oprakelen.

Als onderdeel van die AI-verkenner komen er ook zogenaamde ‘Snapshots’ naar Windows 11. Er wordt verondersteld dat dit momentopnames van je systeem zijn, zodat je op een later moment die status kan herstellen. Dat hoeft niet over het hele systeem te gaan, maar kan ook helpen om oude versies van Word-documenten te herstellen. Tenminste: dat is waarvoor de functie lijkt te dienen. Aangezien Microsoft pas op 21 mei met nieuws komt, is nog onduidelijk waar de Snapshot-functie anders voor moet dienen.

Probleem voor privacy?

Privacy-gewijs is het natuurlijk niet zo heel interessant dat een AI-systeem op je systeem meekijkt. Toch hoeven niet alle gebruikers te vrezen: de AI-verkenner zal slechts op een beperkt aantal toestellen bereikbaar zijn. De belangrijkste vereiste is dat er een Snapdragon X Elite of Plus-chip in je toestel zit. Het is goed mogelijk dat er op termijn meer chips aan de lijst toegevoegd worden, al zal je wel een nieuwe laptop in huis moeten halen.

Voor de AI-functies is namelijk een chip met ‘NPU’ nodig. Die neurale verwerkingseenheid zorgt er bovendien voor dat je zelf alle AI-taken kan berekenen, zonder beroep te doen op de cloud. Op die manier worden je gebruiksgegevens ook niet doorgestuurd naar Microsoft, maar blijven ze netjes op je eigen apparaat staan. Gebruikers die absoluut geen AI-systeem willen dat over hun schouder meekijkt, zullen het waarschijnlijk kunnen uitschakelen. Om overeen te stemmen met de GDPR, zal Microsoft het systeem bovendien ‘opt-in’ moeten maken. Gebruikers zullen AI Explorer dus niet zien verschijnen, tenzij ze daar expliciet toestemming voor geven.

Uitgelicht artikel Microsoft Surface Pro 7 Microsoft gelooft dat AI-pc’s met ARM sneller zijn dan MacBooks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business