Reviews

ASUS Zenfone 11 Ultra review: beste gamingtelefoon van het moment

Zenfone 11 Ultra
© ASUS
Voordelen
Supersterke processor
Knap scherm met HDR-ondersteuning en hoge refresh rate
Aux-poort
Vooral geschikt voor wie graag gamet
Nadelen
Cameraprestaties slagen lichtjes tegen
Cameraeiland is bijzonder groot
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?

Smartphone Asus Zenfone 11 Ultra 256 Go 6.78" Eternal Black

Last Amazon price update was: 16 mei 2024 07:37 07:37
Totaalscore 8
Met de Zenfone 11 Ultra zet ASUS een uitstekende gamingtelefoon neer. Anders dan voorgaande Zenfones is dit toestel wel stukken groter.

Wie aan een nieuwe ASUS-smartphone denkt, denkt ongetwijfeld aan een handzaam toestel. Daar was het merk namelijk koning, en eigenlijk ook gewoon de laatst overgeblevene in. Was de ASUS Zenfone 10 nog een “compacte krachtpatser”, dan mag je dat bijvoeglijk naamwoord voor de ASUS Zenfone 11 UItra gerust weglaten. Klein is deze smartphone namelijk niet.

Met de Zenfone 11 Ultra volgt ASUS, na jaren weerstand, de trend van alsmaar grotere toestellen. Omwille van het kleine formaat moet je de nieuwe Zenfone dus niet in huis halen. De fabrikant voorziet echter genoeg redenen, zoals een aux-poort, om de Zenfone niet meteen af te schrijven.

Design

De ASUS Zenfone 11 Ultra is met z’n 16,4 op 7,9 centimeter zeker geen kleine smartphone, en dat word je meteen gewaar. Persoonlijk hebben we moeite om het toestel met één hand te bedienen, waardoor het een hele klus wordt om een app uit de onderste rij te openen. Daar kies je natuurlijk voor, met zo’n grote telefoon. Opvallend aan het grote scherm is dat er van randen bijna geen sprake is. Rondom het hele scherm dit een dunne zwarte rand, die het makkelijk maakt op ergens terug te swipen. De selfiecamera zit bovenaan in een perforatie in het scherm, waardoor de telefoon er langs voren gewoon uitstekend uitziet.

© ASUS

Langs achteren ziet de telefoon er niet echt opzichtelijk uit. De matte, blauwgrijze achterkant krijgt wat weerspeergielende lijnen met zich mee – je kan ook kiezen voor Eternal Black, Misty Grey en Desert Sand. Bij de telefoon zit een matzwart hoesje, dat het design van de achterkant imiteert. De kans is groot dat je dat hoesje zal willen gebruiken: het cameraeiland van deze Zenfone 11 Ultra is namelijk, samen met de rest van de telefoon, flink gegroeid ten opzichte van zijn voorgangers. Het meegeleverde hoesje voorziet maar net voldoende bescherming voor dat eiland, zodat je het niet krast als de telefoon op tafel ligt.

Scherm

Maar goed: een Zenfone 11 Ultra haal je niet in huis om naar de buitenkant te kijken. Daarvoor is het scherm véél beter. Hier gaat het om een exemplaar van 6,78 inch, met een resolutie van 2400 op 1080 pixels. Het scherm ondersteunt een variable LTPO-verversingssnelheid van 1 tot 120 Hz, maar kan in games ook beelden tot 144 Hz laten zien. Die verversingsnelheid van 1 Hz komt van pas op het Always On-display, om batterij te besparen.

Met een piekhelderheid van 2500 nits en 145,45% sRGB-kleurendekking zijn ook de kleuren op dit amoledscherm om over naar huis te schrijven. Daarbovenop ondersteunt het toestel ook nog eens HDR10, en kan je YouTube en Amazon Prime Video kijken met HDR ingeschakeld. Op die manier bekent de Zenfone 11 UItra stilaan kleur: met de hoge verversingssnelheid en knappe kleuren, zet het zichzelf neer als een ideale smartphone voor ontspanningsdoeleinden.

Prestaties

Daar biedt het, ook voor de wat serieuzere mobiele gamers, zeker genoeg prestaties voor. De Zenfone 11 Ultra wordt namelijk aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, de laatste vlaggenschipchip van het merk. De CPU is geklokt op 3,3 GHz, maar op zich zegt dat cijfer natuurlijk niet veel. In Geekbench 6 scoort de Zenfone 11 Ultra ongemeen goed: 2317 punten op de singlecorebenchmark, 7222 voor dual core. Daarmee weet de Zenfone 11 zich boven toestellen als de Samsung Galaxy S23 Ultra te plaatsen. Dat is ook niet moeilijk: deze chip is nieuwer en sterker dan degene die in de S23 Ultra zit. Op vlak van GPU-prestaties laat de telefoon hetzelfde beeld zien: 14803 punten op de OpenCL-benchmark. Opnieuw: de S23 Ultra valt er haast niet mee te vergelijken. Gekoppeld aan 12 of 16 GB LPDDR5X-geheugen, maakt de chipset dat de Zenfone 11 Ultra een uitstekende gamingtelefoon is. De Zenfone 11 Ultra weet zich verder te kwalificeren als gamingtelefoon bij uitstek dankzij het geheugen. Voor het werkgeheugen kan je voor 12 of 16 GB kiezen. Kies je voor de versie met 12 GB RAM? Dan krijg je ook meteen 265 GB opslaggeheugen, terwijl je anders 512 GB UFS 4.0-opslag hebt.

De telefoon herkent bovendien wanneer je arbeidsintensieve applicaties opent. Hij gebruikt die informatie om de prestaties even op te schroeven. Sluit je de app daarna? Dan doet de telefoon het automatisch wat rustiger aan. Dit doet de telefoon om op batterijduur te besparen, maar toch ideale prestaties te blijven leveren.

Batterijduur

Over de batterijduur gesproken: met een batterijcapaciteit van 55000 mAh stelt ASUS zeker niet teleur. In de echte wereld vertaalt zich dat naar een volledige dag zonder opladen, afhankelijk van hoe vaak jij je telefoon gebruikt misschien zelfs twee. Speel je de hele dag spelletjes? Dan zal je iets sneller aan de lader moeten, maar dat mag geen verrassing zijn.

De Zenfone 11 Ultra verdient dus alle lof omwille van de batterij, maar verspeelt die iets of wat als het om opladen gaat. De telefoon “biedt ondersteuning tot 65 W Hypercharge”, schrijft ASUS. Alleen is die 65 W Hypercharge niet in de doos te vinden. Een usb-c-kabeltje zit nog wel in de doos. De oplaadsnelheid zal dus grotendeels bepaald worden door de adapter die je gebruikt. Je kan ook draadloos opladen, met een vermogen van maximaal 15 W volgens de QC 2.0-standaard. Ook dit is echter afhankelijk van de lader die je zelf in huis hebt. In elk geval: je kan de smartphone ook met andere opladers inpluggen, maar dan zal die gewoon trager opladen.

Camera’s

Op de Zenfone 11 Ultra zitten ook – nogal nadrukkelijk – drie camera’s op de achterkant. De hoofdcamera van 50 MP is opgebouwd met een Sony IMX90-sensor, en bezit een ingebouwde gimbal. Met de hoofdcamera kan je tot 2x lossless zoomen. Dit kan met de 32MP-telefotocamera tot 3x (telezoom). De ultrawidelens trekt dan weer kiekjes in 13MP, in een hoek van 120 graden. Selfies trek je dan weer met een 32 MP-camera, die uiteindelijk een 8MP-foto aflevert dankzij pixel binning. Het resultaat is een technisch gezien knappe foto, waar op vlak van de camera niets aan te miszien valt.

Die opsomming klinkt nogal droog en saai, maar uiteindelijk valt er over de camera’s ook niet veel meer te zeggen. In de standaardinstelling ogen de foto’s wel veel grauwer dan je zou verwachten van een telefoon met HDR-ondersteuning. Normaal gesproken maken fabrikanten de foto’s dan wat dynamischer en de contrasten wat groter, zeker als ze ook een amoledscherm tot hun beschikking hebben. Hier zien de foto’s er allemaal wat saaier en eentoniger uit, al kan je de contrasten zelf natuurlijk iets hoger instellen voor je een foto naar iemand doorstuurt. De hardware doet in ieder geval flink z’n werk, en geeft je in meeste gevallen voldoende om zelf mee verder te werken.

Conclusie

De ASUS Zenfone 11 Ultra is een prima telefoon. Dat wil echter niet zeggen dat je het toestel zomaar in huis moet halen. De Snapdragon 8 Gen 3 is een bijzonder krachtige chip, die zelfs voor intensieve gamers wel toereikend zal zijn. Maar dat lijkt ons ook de meest voorname reden om uiteindelijk voor de Zenfone 11 Ultra te gaan. Het toestel is niet alleen veel groter dan zijn voorgangers, maar is ook ten opzichte van andere telefoons relatief groot. Dat is natuurlijk goed om te gamen, net zoals die aux-poort: door je oortjes daarop aan te sluiten, zit er geen vertraging op het geluid. Voor wie zo’n dingen belangrijk zijn, is de Zenfone een kandidaat die moeilijk te evenaren valt.

Dat beeld wordt heel wat minder als je de cameraprestaties erbij haalt. De ASUS Zenfone 11 Ultra laat zich op dat vlak net iets te makkelijk overklassen door de concurrentie. Indien die wat minder belangrijk zijn voor je, valt deze Zenfone zeker aan te raden. Vind je de camera echt belangrijk? Dan zoek je misschien beter naar een ander toestel met een recente vlaggenschipchip.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business