ASUS Zenfone 10 officieel: compacte krachtpatser

ASUS Zenfone 10 header
© ASUS
ASUS’ Zenfone-serie maakt ook in 2023 zijn comeback. Ditmaal met een toestel dat wel heel erg op zijn compacte high-end voorganger, de Zenfone 9, lijkt: de Zenfone 10.

Compacte smartphones verloren de voorbije jaren hun bestaansrecht. Althans, daar lijkt het op als je kijkt naar het aanbod van compacte smartphones. Enkele budgetmodellen daargelaten kun je kiezen tussen ASUS’ Zenfone-serie en Apple’s iPhone 13 Mini en iPhone 14. Dat laatstgenoemde toestel is – met een 6,1-inch scherm, een haar groter dan het 5,9-inch paneel op de Zenfone 10, terwijl Apple de iPhone 13 Mini juist een veel kleiner 5,4-inch scherm meegaf. Compact is dus ook bij ASUS in zekere zin een rekbaar begrip. Desalniettemin is het één van de meest compacte smartphones die Android draait.

Bovendien is het ook meteen de krachtigste compacte Android-telefoon. ASUS gaf de Zenfone 10 de rapste chipset van Qualcomm mee, de Snapdragon 8 Gen 2. Daarmee concurreert het toestel onder meer met Samsung’s Galaxy S23-serie, de OnePlus 11, de Xiaomi 13 en Google’s Pixel 7 (Pro).

Ook het scherm moet meedingen met de topspelers. Tenminste, dat geldt voor de beeldverversing, die op 144Hz uitkomt. De piekhelderheid van het scherm valt met 1.100 nits wel lager uit dan dat bij zijn niet-zo-compacte tegenhangers, die stilaan richting de 2.000 nits bewegen. Goed om te weten is dat het scherm standaard beelden op maximaal 120Hz toont. Enkel tijdens het gamen kan de 144Hz-modus worden ingeschakeld.

Zenfone 10 kleuren
© ASUS

Compact toestel, compacte batterij

Geruchten over de Zenfone 10 hebben meerdere details onjuist voorspeld. Eén zo’n detail is de batterijcapaciteit, die werd geschat op 5.000 mAh. In werkelijkheid krijgt het toestel dezelfde 4.300 mAh-batterij mee als in de Zenfone 9. Net als op dat toestel ondersteunt deze accu opladen tot 30 watt via HyperCharge (bedraad) of 15 watt via Qi-opladers.

Geheel verrassend mag dat alvast niet zijn. Met zijn relatief compacte formaat is er simpelweg niet veel (meer) ruimte voor een grote batterij. Desalniettemin moet de batterijduur van ASUS’ Zenfone 10 met 12,9 procent zijn verbeterd ten opzichte van de Zenfone 9. Voor degenen die graag lang op één accu doen is dit echt ideaal, daar de Zenfone 9 al een perfecte accuduur had.

Vrijwel dezelfde camera’s

Waar geruchten ook de fout in gingen is de cameraopstelling. Die bestaat uit een 50 MP primaire camera, met een 13 MP-groothoekcamera daaronder. Net als op de Zenfone 9 ontbreekt ieder spoor van een telefotocamera. Wat de selfiecamera betreft ligt de resolutie op 32 MP.

Prijzen en beschikbaarheid

Volgens ASUS is de Zenfone 10 per direct verkrijgbaar in België en Nederland. Wel kun je hem enkel via de ASUS eStore aanschaffen. Het basismodel met 128 GB opslag en 8 GB RAM 799 euro. Diezelfde 8 GB RAM kun je ook met 256 GB opslag krijgen aan 849 euro, terwijl een upgrade naar 16 GB RAM en 512 GB opslag een totale prijs van 929 euro oplevert.

Ten slotte: de Zenfone 10 is verkrijgbaar in vijf kleuren: groen, rood, wit, blauw en zwart.

asusasus zenfone 10mobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen