Reviews

Husqvarna Automower 305 review: gebruiksvriendelijke robotmaaier

Husqvarna Automower 305
© Husqvarna
Voordelen
Goede (maai)kwaliteit
Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
Behoorlijk geruisloos
Nadelen
Prijzig: er zijn goedkopere alternatieven
Bluetoothconnectie werkt niet altijd
Aanbevolen prijs: €1.499
Waar te koop?

Robot tondeuse Husqvarna AUTOMOWER 305

Last Amazon price update was: 22 juni 2024 18:47 18:47
Totaalscore 8
De Husqvarna Automower 305 is een robotmaaier die geschikt is voor kleine tot middelgrote gazons. We hebben hem getest op een gazon van ongeveer 100 m² en delen graag onze bevindingen.

Wat zit er in de doos?

De robotmaaier wordt geleverd inclusief laadstation, zes extra mesjes, een voedingsadapter en laadspanningskabel van 5 meter. De Husqvarna 305 wordt helaas zonder signaaldraad en krammen geleverd, dus deze moet je nog even aan je bestelling toevoegen, mocht je de installatie zelf willen doen. Wie de installatie niet zelf kan of wil doen, kan die laten uitvoeren door de lokale dealer.

Installatie en configuratie

De Husqvarna 305 is een compacte, lichte robotmaaier die makkelijk te installeren en te bedienen is. Je hoeft alleen maar het laadstation te plaatsen en aan te sluiten op het lichtnet met de meegeleverde adapter en stekker, de begrenzingsdraad te spannen en de maaier in te stellen via het bedieningspaneel of de Husqvarna smartphone-app. De begrenzingsdraad hoeft overigens niet per se in de grond verwerkt te worden. Je kan die met de bijgeleverde pinnen strak op de grond plaatsen. De draad zal dan binnen enkele maanden op natuurlijke wijze met de grond vergroeien. De installatie kan dus door een van de Husqvarna-dealers bij je in de buurt gedaan worden, maar als je zelf een beetje handig bent, is de installatie relatief gemakkelijk gedaan. De meegeleverde handleiding biedt je meer dan voldoende hulp en online zijn er ook genoeg installatievideo’s te vinden die alles netjes voordoen. Op de gebruikte materialen heeft de Zweedse fabrikant duidelijk niet bespaard. Het kunststof is rondom van goede kwaliteit. De wielen zijn ook stevig, wendbaar en hebben veel grip. De algehele indruk van de robotmaaier qua kwaliteit is positief.

© Husqvarna

Gebruiksgemak en smartphone-app

De robotmaaier is gemakkelijk te bedienen via het monochrome lcd-display van 2,8 inch. Het display is vrij eenvoudig, maar wel duidelijk en functioneel en de toetsen reageren goed. Ook is de robotmaaier via de app te programmeren. Je kan je smartphone via de Husqvarna Automower Connect-app en bluetooth connecteren met de robotmaaier. De bluetoothverbinding tussen de Automower Connect-app en de robotmaaier heeft een bereik van maximaal 30 meter. De connectie blijkt in de praktijk helaas niet altijd even goed te werken. Jammer is dat dit model niet uitgerust is met wifi-connectiviteit.

Maaisysteem

De Husqvarna Automower 305 heeft drie kleine, draaiende maaimesjes. Ze snijden maar een paar millimeter gras af, wat een resultaat oplevert. Het gras wordt heel fijn gemaaid en automatisch terug verspreid over het gazon, zoals bij een mulcher. Het zorgt voor een natuurlijke beschermlaag op het gazon. Het maairesultaat van deze maaier is echt uitstekend. De Husqvarna Automower 305 heeft een acceptabele maaibreedte van 22 cm. De maaihoogte kan handmatig worden ingesteld op een hoogte van minimaal 20 en maximaal 50 mm. De maaier heeft een maaicapaciteit van 600 m² en kan zelfstandig werken volgens een geprogrammeerd schema of op afstand worden gestart en gestopt. Hij past zich automatisch aan naargelang de vorm en de grootte van het gazon en maait in een willekeurig patroon om een egaal resultaat te krijgen. De maaier heeft ook sensoren die obstakels, hellingen en smalle doorgangen detecteren en vermijden. Ook is de maaier uitgerust met een bodemplaat. Deze aluminium schijf onder de maaier beschermt je gras tegen ongewenste wrijving en zorgt voor een gazon zonder rafels. Mocht deze om welke reden dan ook beschadigd raken, dan kan je hem eenvoudig vervangen.

ⓒ Husqvarna / De bodemplaat zorgt voor een gazon zonder rafels en is makkelijk schoon te maken en te vervangen.

De maaier heeft ook een automatische snijdfunctionaliteit om grashoogteverschillen gelijk te houden. Sensoren kunnen detecteren of de maaier in een zone met hoger gras terechtkomt en laten hem overschakelen naar een systematisch spiraalpatroon of spotmaaien. Zo wordt te hoog gras meteen aangepakt en zal je gazon er gelijkmatig uitzien.

Geluidsniveau

Uit de praktijk blijkt dat de robotmaaier verrassend weinig geluid maakt. Als het gras aan de hoge kant is, hoor je hem wel iets meer, maar dat is niet storend. Zodra de maaier het gras alleen maar hoeft bij te houden en frequent het gazon maait, wordt het gras steeds maar heel licht gemaaid. Bij systematisch maaien, hoor je de Husqvarna Automoer 305 dus nauwelijks.

Veiligheid

De maaier is voorzien van enkele veiligheidssystemen. Zo is de bediening beveiligd met een pincode, een alarm, een hefsensor (tegen diefstal) en een botssensor (om obstakels in je tuin niet te beschadigen). Daarnaast beschikt de maaier over een vorstbewaker. Dat wil zeggen dat de robotmaaier automatisch het maaischema onderbreekt bij vorst en zo helpt om het gazon te beschermen. Ook de weertimer is handig. Die past de maaitijd aan naargelang hoe snel het gras groeit. De maaitijden zullen tijdens perioden waarin het gras hard groeit maximaliseren. Bij zonnig en droog weer of wat later in het seizoen, wanneer het gras minder hard groeit, zal de maaier minder vaak maaien. Een bijkomend voordeel hiervan is natuurlijk een verminderde slijtage.

Batterijduur en oplaadtijd

De Husqvarna Automower 305 heeft een Li-ion-accu aan boord met een capaciteit van 2,1 Ah en kan een aaneengesloten cyclus van 70 minuten maaien. Daarna dient de maaier opgeladen te worden op het laadstation. De oplaadtijd is 60 minuten, wat alleszins redelijk is.

Onderhoud

Een robotmaaier heeft ook onderhoud nodig. Na verloop van tijd gaan de mesjes slijten. Om het beste maairesultaat te behouden, dien je de mesjes twee à drie keer per jaar vervangen. Ook is het goed om de robotmaaier af en toe te reinigen of te wassen. Dat kan gewoon met de tuinslag. Tijdens de winter en strenge vorst is het beste om de robotmaaier, inclusief het laadstation, tijdelijk droog en vorstvrij op te bergen. Je kan ook de lokale dealer vragen om de robotmaaier tijdelijk op te slaan. Die kan dan ook meteen een jaarlijkse onderhoudsbeurt doen, waaronder software updates, elektronische diagnose, reiniging, mesjes vervangen, functionele accutest, accu opladen, testen van veiligheidsfuncties en controle van de algehele werking van de maaier.

Conclusie

De Husqvarna Automower 305 is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke, efficiënte en duurzame manier om hun kleine tot middelgrote gazon te onderhouden. De maaier levert een hoogwaardige prestatie met minimale inspanning en overlast en is van een uitstekende kwaliteit. De Husqvarna 305 is daarentegen vrij prijzig, met een adviesprijs van 1.499 euro. Er zijn goedkopere alternatieven verkrijgbaar, maar die zijn uiteraard niet vergelijkbaar met de kwaliteit die Husqvarna biedt. De bluetoothverbinding is ook niet altijd stabiel en wifi-connectiviteit zou wenselijk geweest zijn.

€1.299,00
Op voorraad
2 new from €1.299,00
as of 22 juni 2024 18:47 18:47

Amazon.com.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business