Tips

Zo schakel je leesbewijzen uit op Instagram

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Wil je niet dat je gesprekspartner weet wanneer je hun Instagram-DM hebt gelezen? Instagram laat je de leesbewijzen nu uitschakelen. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Wanneer je een privébericht op Instagram leest, ziet de ontvanger dit ook. Er verschijnt dan namelijk een melding in de chat: ‘Gezien’. Ongezien een bericht lezen om daar vervolgens later op te antwoorden, zit er dan ook niet in. Recent kondigde Instagram aan dat te veranderen: een update van Instagram brengt de mogelijkheid met zich mee om de leesbewijzen uit te schakelen. Die update is inmiddels gearriveerd op Android en iOS. Je kan nu dus de leesbewijzen uitschakelen.

Dat betekent dat je gesprekspartner geen melding krijgt van wanneer je een bericht hebt gelezen. Je kan de instelling vergelijken met het uitschakelen van de blauwe vinkjes op WhatsApp. Daarmee kan je namelijk ook afschermen dat je een bericht hebt gelezen. Als je ervoor kiest dat de ontvanger niet meer kan zien dat je iets hebt gelezen, geldt dat ook in de omgekeerde richting. Kortom: je krijgt dus ook niet te zien als de ander jouw bericht heeft gelezen. Zo staan beide partijen op gelijke voet.

Het uitschakelen van de leesbewijzen heeft geen invloed op de weergave van je onlinestatus. Heb je die nog ingeschakeld staan, dan kan de ander wel zien dat én wanneer je online bent geweest. Als je je gebruik van Instagram volledig wilt afschermen, moet je dat nog los instellen.

Leesbewijzen uitschakelen op Instagram

Instagram laat je sinds kort de leesbewijzen uitschakelen. Dit is geen algemene instelling: je moet het per gesprek aanpassen. Onderstaande stappen moet je dus voor elk gesprek herhalen. Je kan deze optie voorlopig enkel via de Instagram-apps voor Android en iOS aanpassen.

  1. Open Instagram op Android of iOS
  2. Tik rechtsboven op het Instagram DM-icoontje
  3. Ga naar het gesprek waarin je leesbewijzen wilt uitschakelen
  4. Tik bovenaan op de accountnaam van deze persoon
  5. Ga naar “Privacy en veiligheid”
  6. Schakel “Leesbewijzen” uit onder “Wie je activiteit kan zien”
Instagram leesbewijzen uitschakelen
© TechPulse

Hoewel je deze instelling vooralsnog enkel via Android en iOS kan aanpassen, geldt de wijziging ook voor de webversie van Instagram DM. Door dezelfde stappen te volgen kan je de leesbewijzen later ook weer inschakelen. Tot slot: je gesprekspartner wordt niet op de hoogte gebracht van het uit- of inschakelen van de leesbewijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business