Nieuws

Instagram maakt komaf met leesbewijzen

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Instagram laat je weldra leesbewijzen voor DM’s uitschakelen. Hierdoor verdwijnt het ‘Gezien’-label dat momenteel verschijnt als je berichten hebt gelezen.

De mogelijkheid werd dinsdagavond aangekondigd door Meta-topmannen Adam Mosseri en Mark Zuckerberg. “We hebben naar uw feedback geluisterd en zijn begonnen met het testen van een nieuwe functie waarmee u leesbevestigingen in uw DM’s kunt uitschakelen. Binnenkort kunnen mensen kiezen wanneer ze anderen willen laten zien wanneer ze hun berichten hebben gelezen”, schrijven ze.

Mosseri voegde al meteen een screenshot toe van de instelling. Weldra kun je terecht in de Privacy & Safety-instellingen voor het uitschakelen van leesbewijzen. Mogelijk zie je de optie niet direct opduiken; het wordt eerst onder een beperkte groep gebruikers getest. Op een later moment moet de optie voor alle Instagram-gebruikers, onafhankelijk van het platform, beschikbaar komen.

Wanneer dit staat te gebeuren, laten Mosseri en Zuckerberg onbenoemd. Het heeft alvast geen zin continu Instagram-updates te installeren, daar het via serverupdates wordt ingeschakeld.

Tweerichtingsweg

De optie om leesbewijzen uit te schakelen, kennen we al veel langer van WhatsApp. Die chatdienst introduceerde de optie in 2014. Instagram implementeert de functie ook op een soortgelijke manier. Gebruikers die leesbevestigingen uitschakelen, zien het namelijk ook niet als anderen hun berichten lazen.

Eerder voegde Meta al de optie toe om ‘laatst gezien’ uit te schakelen op Instagram. Daarmee kon zien je of iemand online was, of recent online was geweest. Die optie kunnen gebruikers zelf uitschakelen – weeral met de implicatie dat zij deze gegevens ook zelf niet langer in mogen zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business