Nieuws

Wear OS 5 biedt langere batterijduur en betere wijzerplaten

Smartwatch Wear OS
© Unsplash / Sanju Pandita
Met de update naar Wear OS 5 wil Google de batterijduur van smartwatches opnieuw verlengen. Er komen ook meer meetopties.

Er is nog veel onbekend over Wear OS 5, de volgende versie van het Google-OS dat smartwatches moet aandrijven. Over een lanceringsdatum werd bijvoorbeeld nog niet gecommuniceerd. Wel deelt Google al enkele opmerkelijke nieuwe functies die het leven met een smartwatch heel wat makkelijker maken.

Tot 20% langere batterijduur

De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld een langere batterijduur. Daar maakte het bedrijf in het verleden ook steeds een punt van: in Wear OS 3 en 4 werd de software beetje bij beetje zuiniger gemaakt. Die verbeterde batterijduur valt deels toe te schrijven aan betere en zuinigere chips, maar valt voor een groot deel aan de software te danken. Ook voor Wear OS 5 zou dat het geval moeten zijn.

Hoeveel meer batterijduur smartwatches kunnen leveren, dat vertelt Google er niet precies bij. Dat is niet verwonderlijk: Wear OS draait namelijk op heel wat smartwatches, waaronder de Galaxy Watch-modellen van Samsung en Googles eigen Pixel Watch 2. Die hebben allemaal een verschillende batterijduur. Google vertelt al wel dat de smartwatches tot 20% minder verbruikt hebben na een volledige marathon te lopen. Indien diezelfde besparing doorgetrokken kan worden tot andere aspecten van de software, kan dat voor een groot verschil zorgen.

Nuttigere wijzerplaten en beter meten

Daarnaast verbetert het bedrijf ook wijzerplaten voor Wear OS. Momenteel krijg je daar al verschillende ‘complicaties’ op te zien, die je snel zicht op nuttige informatie kunnen bieden. Google voegt daar binnenkort weergaves voor het weer, de temperatuur, UV-index en kans op regen toe.

© Google

Smartwatches met Wear OS 5 krijgen bovendien een aantal nieuwe meetmogelijkheden. De horloges zullen meten hoe lang je contact hebt met de grond, hoe groot je passen zijn en hoe hoog je ‘springt’ tijdens het lopen. Daarmee sluit Google zich aan bij Apple, Garmin en Polar, die de functies allemaal al bieden.

Hoewel een lanceringsdatum voor Wear OS 5 nog niet gekend is, ziet The Verge het smartwatchlandschap erdoor wel al versnipperen. Het medium verwacht dat de nieuwste update verschijnt nog voor alle smartwatches naar Wear OS 4 zijn bijgewerkt. Dat zou een herhaling betekenen van vorig jaar: ook toen kregen gebruikers toegang tot Wear OS 4, ook al zat nog niet iedereen op Wear OS 3.

Of dat deze keer ook zo zal gebeuren, moet de tijd uitwijzen. Verwacht wordt in ieder geval dat het nieuwe Wear OS 5 vanaf de lancering op de Samsung Galaxy Watch 7-series en Pixel Watch 3 zit.

Uitgelicht artikel OnePlus Watch 2 OnePlus Watch 2 krijgt ongekend lange batterijduur voor Wear OS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business