Europese Commissie onderzoekt of Meta minderjarigen voldoende beschermt
De Europese Commissie maakt bekend dat het een onderzoek heeft geopend naar Meta. Het bedrijf zou volgens de Commissie niet voldoende doen om het mentaal welzijn van kinderen en jongeren te beschermen.
Concreet wil de Europese Commissie nagaan of Facebook de regels van de Digital Services Act (DSA) schendt, kondigt eurocommissaris Thierry Breton aan op X. Het orgaan wijst daarvoor naar het algoritme dat Facebook en Instagram gebruiken om content aan gebruikers voor te stellen. Dat algoritme zou bij kinderen voor verslavingsgedrag kunnen zorgen doordat het een “konijnenhol-effect” creëert.
Meta laat kinderen onder 13 jaar niet toe op zijn platformen, maar zou daar volgens de Commissie ook niet voldoende op controleren. Jonge kinderen vinden daardoor te makkelijk hun weg naar de platformen, waar de kans groot is dat ze ongepaste content te zien krijgen.
Het bedrijf sleutelde de afgelopen maanden al aan de veiligheid voor de jongste gebruikers. Zo kunnen jonge Instagram-gebruikers niet chatten met accounts van volwassenen die “verdachte” activiteit vertonen. Daarnaast verbergt Meta al eventjes content met gevoelige inhoud. Jongeren die zoektermen invoeren die gerelateerd zijn aan eetstoornissen, suïcide en automutilatie, zullen geen content meer te zien krijgen. In plaats daarvan worden ze verwezen naar hulpmiddelen. Jongeren zullen de content ook niet meer te zien krijgen als die gedeeld wordt door kennissen.
Het onderzoek van de Europese Unie zal moeten uitwijzen of die inspanning voldoende geweest is. Is dat niet zo, dan kan dat het moederbedrijf achter Facebook en Instagram duur te staan komen. De wetgeving voorziet namelijk de mogelijkheid om boetes uit te schrijven tot 6% van de jaarlijkse bedrijfsomzet. Het is momenteel niet bekend wanneer het onderzoek van de Commissie rond is, al kan de Commissie in tussentijd wel al maatregelen opleggen aan het socialemediaplatform.