Nieuws

Microsoft gelooft dat AI-pc’s met ARM sneller zijn dan MacBooks

Microsoft Surface Pro 7
© Microsoft
Microsoft gelooft erin dat toekomstige Windows-pc's met ARM-processoren sneller zijn dan Apples MacBooks met M3-chipsets.

Microsoft onthult naar verwachting in mei zijn eerste Surface-laptops met Qualcomm Snapdragon X Elite ARM-chips. Het gaat om consumentenversies van de eerder onthulde Surface Pro 10 en Laptop 6. Tijdens hetzelfde evenement zou Microsoft zijn strategie voor AI-pc’s onthullen. Hiervoor zou de softwaregigant ook diverse nieuwe AI-functies voor Windows in ontwikkeling hebben.

Tegenslagen voor ARM op Windows

AI speelt ook een belangrijke rol in de Qualcomm Snapdragon X Elite-processoren. De ARM-chipsets moeten na jaren van tegenslagen eindelijk tegenwicht bieden voor de Apple Silicon M-serie. Met die ARM-chipsets weet Apple flinke prestatieverbeteringen te realiseren, terwijl de Macs een stuk minder stroom verbruiken. Ook Microsoft en Qualcomm voorzien een toekomst waarin ARM steeds belangrijker wordt voor Windows-pc’s. Tot op heden liep de ontwikkeling van ARM voor Windows – gedreven door Qualcomm – ver achter op de voortgang van Apple. Met de X Elite zou dat eindelijk verleden tijd zijn.

Sneller dan Rosetta 2

Microsoft is er namelijk van overtuigd dat de Snapdragon X Elite-processor sneller is dan de Apple Silicon M3-chipset in MacBooks. Zowel de CPU als NPU presteren beter in de X Elite, zo meldt The Verge op basis van interne Microsoft-documentatie. De Windows-pc’s met ARM bieden “snellere app-emulatie dan Rosetta 2”, klinkt het. Die transitielaag is nodig om x86-apps op ARM te kunnen draaien. Rosetta 2 is Apples in-house ontwikkelde transitielaag, en Microsoft gelooft er dus in dat het ze gelukt is een efficiënter systeem te ontwikkelen.

Niet alle apps zullen overigens van deze transitielaag gebruikmaken. Naarmate de tijd vordert, zal het aanbod van apps dat op ARM-chips kan draaien, gestaag toenemen. Google bracht recentelijk al zijn eerste ARM64-versie uit van Chrome voor Windows. Ook Microsoft werkt achter de schermen aan het optimaliseren van zijn OS voor de ‘nieuwe’ hardware-architectuur.

Windows AI Explorer

Tijdens het event in mei, dat op 20 mei plaatsvindt, zou Microsoft ook diverse AI-vraagstukken aan bod laten komen. Eén van de functies die in elk geval naar consumenten komt is de AI Explorer. Die functie zal het mogelijk maken om alle taken die je op Windows hebt uitgevoerd, te zoeken. Eerder was dit al gedeeltelijk mogelijk met de Tijdlijn-functie in Windows 10.

De tijd zal moeten uitwijzen welke functies er verder worden onthuld. Ook moet nog blijken of de ARM-pc’s met de Snapdragon X Elite werkelijk sneller zijn dan MacBooks met de M3.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business