Nieuws

Microsoft lanceert ARM-variant Surface Pro 10 op 20 mei

Microsoft Surface Pro 7
© Microsoft
De Microsoft Surface-reeks verwelkomt dit jaar twee ARM-aangedreven varianten, de Surface Pro 10 en de Surface Laptop 6. Beide apparaten worden op 20 mei aangekondigd.

Op 21 maart houdt Microsoft zijn eerste Surface-evenement van het jaar. Tijdens dat evenement wil Microsoft alvast twee Surface-apparaten voorstellen. Het gaat dan specifiek om de varianten met Intel-chips. De ARM-varianten laten nog iets langer op zich wachten, bleek toen al. De lancering van de laptops moest wel dit voorjaar plaatsvinden. Dat lijkt nu ook zo goed als bevestigd: Microsoft houdt een tweede Surface-evenement op 20 mei – vlak voor de start van het Microsoft Build-ontwikkelaarsevent.

Microsoft meldt in een uitnodiging aan nieuwspublicaties dat het evenement draait om “Microsofts AI-visie voor hard- en software”. Ingewijden vertellen tegenover The Verge dat de softwaregigant tijdens het evenement op 20 mei de consumentenversies van de Surface-laptops wil onthullen. Die draaien, zo weet de nieuwssite, op de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Menigeen ziet de Qualcomm-chips als de eerste serieuze aanval van de Amerikaanse chipfabrikant op Apples Silicon M-chips. De chips komen, net als Intels Core Ultra-processoren, met een ingebakken NPU voor on-device AI-taken.

Lokaal AI-taken verwerken

Die NPU wil Microsoft inzetten voor allerlei AI-functies in Windows. De NPU moet ervoor zorgen dat zulke taken lokaal afgehandeld kunnen worden. Momenteel verwerkt Microsoft alle AI-verzoeken via zijn eigen serverpark. Dit kost niet alleen ontzettend veel stroom, maar het zorgt er ook voor dat de AI enkel beschikbaar is als je internettoegang hebt.

Naar verluidt is ‘AI Explorer’ de eerste on-device AI-functie die de rekenkracht van de NPU benut. De functie verzamelt alle acties die je uitvoert op je Windows-pc en maakt deze vindbaar. Als je dit leest, denk je mogelijk meteen aan de Tijdlijn-functie van Windows 10. Daar zou de AI Explorer op lijken, al wordt dat nu aangevuld met zoekmogelijkheden.

AI-functies voor consumenten

Welke AI-functies Microsoft verder gaat aankondigen, is nog niet geheel duidelijk. We verwachten in ieder geval enkele vernieuwingen voor de Copilot-dienst in Windows. Tijdens het Microsoft Build-evenement gaat het bedrijf dieper in op AI en Copilots, zo klinkt het.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business