Nieuws

Vanaf deze zomer Windows-laptops met Snapdragon X Elite-chip te krijgen

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Vanaf deze zomer zijn er toestellen te krijgen met de efficiënte Snapdragon X Elite-chip van Qualcomm. De chip is klaar voor AI-functies.

Wie vandaag een nieuwe Windows-laptop in huis haalt, weet bijna zeker dat er een chip van AMD of Intel in zit. Binnenkort zal er ook een processor van Qualcomm in kunnen zitten. De chipdesigner werkt al langere tijd aan apparatuur voor Windows-laptops en lijkt eindelijk de code gekraakt te hebben. Volgens Qualcomm-CEO Cristiano Amon zouden die de eerste pc’s met Snapdragon-chip “met de volgende versie van Windows” de deur uitgaan.

Vermoedelijk heeft de topman het dan over Windows 11 24H2. Windows 12 werd voorlopig een jaartje uitgesteld, tot in 2025. De nieuwe Windows-versie zou deze zomer verschijnen, mogelijk in juni al. Vanaf dan zal je dus ook laptops met een Snapdragon-chip kunnen krijgen. Die Snapdragon X Elite-chip, zoals hij heet, is een ARM-chip die op het 4nm-procedé gefabriceerd werd. Dat zou flinke voordelen voor Windows-pc’s kunnen opleveren. Volgens de fabrikant is de ARM-chip namelijk tweemaal zo snel als meeste x86-processoren. De nieuwe Qualcomm-chip moet dan ook vlot kunnen concurreren met Intels dertiendegeneratiechips en de Apple M2.

Energiezuinig

ARM-chips zijn bovendien laptopchips bij uitstek. Dankzij de vernieuwde architectuur verbruiken de chips minder energie. Bij vergelijkbare prestatiepieken zou de Snapdragon X Elite slechts 33% zoveel energie verbruiken als concurrerende chips. Daar blijft het niet bij: Qualcomm zorgde er ook voor dat de chip klaar is voor de AI-revolutie die onderweg is naar Windows. De processor bevat een neurale verwerkingseenheid die tot 45 biljoen operaties per seconde (TOPS) kan opleveren. Dat is meer dan concurrerende chips van Intel en AMD momenteel kunnen voorleggen. AI-functies die in Microsoft Copilot ingebouwd zitten, zouden daardoor vlotter werken.

De grote vraag is natuurlijk hoe de chip in de echte wereld presteert. Dat zullen we vanaf midden 2024, wanneer de eerste laptop met deze chip verschijnt, kunnen bepalen. Dat zal waarschijnlijk voor juni zijn. Vast staat in ieder geval dat Intel en AMD niet meer de enige spelers op de computerchipmarkt zijn.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Microsoft bevestigt per ongeluk Windows 11 24H2-update
chipshardwarelaptopsmicrosoftSnapdragon X EliteWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen