Nieuws

Microsoft bevestigt per ongeluk Windows 11 24H2-update

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Microsoft werkt Windows niet bij naar versie 12, maar komt met een tussentijdse update. Die zou eind dit jaar verschijnen.

Over de volgende grote update voor Windows werd al veel geschreven. Aanvankelijk werd gedacht dat Microsoft in 2024 de volgende grote versie van het besturingssysteem zou neerzetten. Eerder bleek al dat Microsoft de grote Windows 12-update tot in 2025 zou uitstellen. Microsoft bevestigde of ontkende dat niet, maar laat nu toch – onopzettelijk  – weten dat de volgende update Windows 11 24H2 zal zijn.

Uitstel Windows 12

Dat Windows 12 een jaar uitgesteld wordt, heeft alles te maken met het vertrek van Panos Panay, die tot september 2023 zeggenschap over het OS had. Na het vertrek van de manager werd besloten om de Windows-strategie anders aan te pakken en dus ook om de lancering van Windows 12 uit te stellen. Die beslissing heeft ongetwijfeld ook te maken met de populariteit van Windows 11. Het OS heeft een marktaandeel van 26,54% van alle Windows-pc’s. Met andere woorden: meer dan driekwart van alle Windows-gebruikers gebruikt nog een oudere versie. Het overgrote deel van de gebruikers, ongeveer 65,6%, zit nog op Windows 10.

Met dat in het achterhoofd is het niet bepaald logisch om meteen met een nieuwe Windows-versie op de proppen te komen. Windows 12 zou namelijk alleen voor meer versnippering in het Windows-landschap zorgen. Heel wat gebruikers kunnen Windows 11 bovendien niet installeren door de specifieke systeemvereisten die het OS stelt. Het uitstel van Windows 12 moet ervoor zorgen dat meer gebruikers hun weg vinden naar een pc die wel Windows 11-ready, en op termijn ook Windows 12-ready is.

Of tenminste: dat is wat, op basis van geruchten en getuigenissen van insiders, opgemaakt kan worden over de volgende Windows-release. Microsoft zelf deelde nog niets over de aanstaande update, tot nu. Op de ontwikkelaarssite voor Windows vernoemt het bedrijf namelijk expliciet de aankomende Windows 11 24H2-update. Het is de eerste keer dat Microsoft de update bij naam noemt, en dat lijkt in dit geval onopzettelijk gebeurd te zijn.

Windows 11 24H2: welke functies en wanneer?

Op die manier bevestigt Microsoft voor het eerst dat de volgende Windows 11-update er één naar 24H2 is, en niet naar Windows 12. Dat wil echter niet zeggen dat de nieuwe Windows-versie niets nieuws met zich meebrengt. Verwacht een meer diepgaande Copilot-integratie, die zich bewust is van wat er op de computer gebeurt. Daarnaast moet de AI-tool beter gaan samenwerken met de apps en programma’s die je op de pc gebruikt.

Over andere functies is momenteel niets geweten, maar daarover vernemen we wellicht meer naarmate de lancering dichterbij komt. Dat zou, op basis van interne documenten die Windows Latest kon inkijken, eind 2024 gebeuren – Microsoft zelf mikt op het einde van het derde kwartaal of het begin van het vierde kwartaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business