Nieuws

Groei Windows 11 komt tot een halt

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows 11 lijkt nog nauwelijks in marktaandeel te groeien. In december 2023 zag het OS zelfs voor het eerst een krimp, blijkt uit cijfers van Statcounter.

Iets minder dan een jaar geleden had Windows 11 nog een marktaandeel van zo’n 16,9 procent. Sindsdien is het marktaandeel flink toegenomen. Inmiddels draait het OS op ongeveer 26,54 procent van alle Windows-pc’s, meldt Statcounter. Dat cijfer komt uit december 2023 en laat een eerste krimp zien in het marktaandeel van Microsofts nieuwste Windows-versie. In Statcounter is namelijk te zien dat het OS in november nog op 26,63 procent van de Windows-pc’s draaide.

Hoewel het een relatief kleine daling betreft, is het wel opvallend te noemen. De daling volgt op een forse groei van het marktaandeel in oktober van 2,53 procentpunt. Zelfs zonder de daling is duidelijk dat het besturingssysteem op een plateau is terechtgekomen. Na de groei van oktober tot boven de 26 procent, zijn gebruikers slechts met mondjesmaat overgestapt.

Gebruik Windows 7 groeit licht

Die groei in oktober hield verband met een vergelijkbare afname in het marktaandeel van Windows 10 in dezelfde periode. Toch is het marktaandeel van Windows 10 ook daarna nog afgenomen, blijkt uit de cijfers van Statcounter. Tussen oktober en december 2023 kromp het marktaandeel met 1,89 procentpunt, tot 67,42 procent. Windows 10 blijft daarmee veruit de grootste.

Windows 7 speelt in de laatste cijfers nauwelijks een rol van betekenis; in december stond het OS op nog 3,35 procent van alle Windows-pc’s. Opmerkelijk is wel dat het aandeel tussen november en december met 0,19 procentpunt stijgde.

Verlengde ondersteuningsduur

Dat Windows 11 intussen zijn plafond heeft bereikt, is tegelijk niet opmerkelijk. Door de vereisten van het OS kunnen veel gebruikers simpelweg niet overstappen. Een nieuwe pc aanschaffen waar het OS wel op kan draaien is dan de enige oplossing. Voorlopig is dat echter niet nodig. Microsoft blijft Windows 10 tot en met oktober 2025 ondersteunen. Nadien kunnen gebruikers via het ESU-pakket nog iets langer beveiligingsupdates blijven ontvangen. Microsoft heeft toegezegd de ESU-updates drie jaar aan te bieden, tot en met 2028.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 laat je nu bugs oplossen via Windows Update

Die verlengde ondersteuning stelt consumenten op Windows 10 mogelijk ook gerust. Voor hen is er vaak namelijk niet direct een reden om een nieuwe pc aan te schaffen. Bovendien heeft Windows 11 voor velen niet extreem veel extra te bieden. Zelfs Microsofts Copilot-chatbot komt naar Windows 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business