Nieuws

Windows 11 laat je nu bugs oplossen via Windows Update

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows 11 biedt weldra de mogelijkheid om een herinstallatie uit te voeren via Windows Update. Hierdoor kunnen gebruikers bugs oplossen zonder hun bestanden kwijt te raken.

Momenteel zijn gebruikers voor een herinstallatie aangewezen op de resetoptie in Windows, of moeten ze een herinstallatie uitvoeren met een ISO-bestand. In beide gevallen gaan bestanden en apps op de computer verloren. Dat staat te veranderen, schreef Microsoft eerder dit jaar in een blogpost. Er zou gewerkt worden aan een herstelmogelijkheid vanuit Windows Updates. Sindsdien bleef het echter stil, en onbekend was of de functie nog in ontwikkeling was. Het antwoord is ‘ja’: de functie is namelijk aanwezig in de meest recente Insider Preview Build (22635.2915) voor Windows 11.

Die update is sinds 14 december beschikbaar voor het Insider-kanaal. Gebruikers die de update reeds op hun computer hebben geïnstalleerd, vinden de functie onder het ‘Herstel’-menu. Nieuw in dat menu is de optie om problemen op te lossen met Windows Update. Bij de herstelmogelijkheid staat: “Herinstalleer je huidige versie van Windows (je apps, bestanden en instellingen worden bewaard)”.

Herstelmogelijkheid Windows 11
© Microsoft

Kortom: wie zijn computer herstelt via Windows Update, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn bestanden. Die blijven altijd behouden, net als applicaties en Windows-instellingen. Het enige dat verandert is de Windows-installatie. Die wordt vanaf de grond af aan ververst. Bugs in Windows 11 moeten zodoende als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Windows Media Creation Tool

Met de nieuwe hersteloptie biedt Microsoft een vervanger voor zogeheten “in-place upgrades” van Windows 11, die gebruikers moeten uitvoeren via de Windows Media Creation Tool. Dit is meestal een langdradig proces, dat tot enkele uren in beslag kan nemen. Bovendien gaan je bestanden verloren bij een volledige herinstallatie van Windows via de Media Creation Tool. Om die redenen werd het gebruik van deze tool ontraden; in plaats daarvan verwees Microsoft gebruikers liever naar probleemoplossers. Bij gecompliceerde bugs zijn die tools echter vaak onvoldoende effectief.

Het duurt nog wel even voordat alle Windows 11-gebruikers de herstelmogelijkheid van Windows Update kunnen gebruiken. Eerst wordt de functie getest in het Insider-kanaal. Mogelijk staat de stabiele release voor het voorjaar van 2024 op de planning, met de Moment 5-update. Die update verschijnt in februari op Windows 11.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business