Reviews

Erazer Major X20 review: puike gaminglaptop met luid toetsenbord

Erazer Major X20
© Erazer
Voordelen
Zeer goede CPU
RTX 4070 is geschikt voor hedendaagse games
Knap display met hoge verversingssnelheid
Nadelen
Luid toetsenbord
Batterijduur is zeer mager
Verwarring mogelijk met eerdere modellen, die een 13rd Gen chip hebben
Aanbevolen prijs: €2500
Waar te koop?

Erazer Major X20 MD62617 BE

Totaalscore 7
Erazer frist een aantal van zijn gaminglaptops op met nieuwe Intel-CPU’s. Wij konden aan de slag met de Major X20, uitgerust met een Nvidia RTX 4070 en Intel Core i9-14900HX. 

Het toestel heeft een beeldscherm van 16 inch groot en weegt ongeveer 2,35 kilogram. Het is dus geen laptop die je even snel bovenwipt op de trein om nog een e-mail te schrijven, maar een toestel dat je perfect mee kan nemen om mee aan een bureau te gaan zitten. Langs buiten ziet de Erazer Major X20 er verder ook uit als het perfecte toestel om zowel je gaming- als kantoornoden mee te vervullen: zodra je de RGB-zoneverlichting van het toetsenbord uitzet, heeft de laptop best een professioneel voorkomen. De aluminium behuizing voelt hoogwaardig en ziet er kwalitatief uit, waardoor je zeker niet scheef bekeken zal worden als je deze laptop meeneemt naar kantoor.

Luide gaminglaptop

Tenminste, dat is het geval zolang je niet aan het typen bent: de Erazer Major X10 is, net zoals heel wat andere laptops uit het Erazer-assortiment, uitgerust met mechanische toetsen. Switches van het gerenommeerde Cherry zorgen ervoor dat de toetsen een knappe weerstand bieden zoals je eigenlijk van mechanische toetsenborden verwacht. Elke aanslag is intentioneel, terwijl hij ook nog eens prettig aanvoelt. Het is echt aangenaam typen op deze laptop, maar daar zullen je collega’s zich wellicht niets van aantrekken. Het toetsenbord is namelijk best luid, wat flink storend kan zijn voor je collega’s en huisgenoten. Je zal dit toestel dan ook vooral gebruiken om thuis te gamen, en daar blijkt het uitermate geschikt voor. 

Display

Hoe groot een laptop moet zijn is natuurlijk een kwestie van voorkeur. Hoe groter hoe comfortabeler, en dat geldt in dit gebruiksscenario zeker. Het 16-inchscherm met QHD+-resolutie is bovendien ideaal om games op te spelen. Met een maximale verversingssnelheid van 240 Hz kan het voordeel opleveren in competitieve games, terwijl de sRGB-kleurendekking van 100% ervoor zorgt dat ook singleplayergames er steeds levendig uitzien. Erazer weet bovendien punten te pakken met de 16:10-resolutie die de laptop biedt. Steeds meer laptopfabrikanten maken hun schermen wat hoger, wat ervoor zorgt dat er meer op kan. 

Zo’n 16:10-resolutie is handig voor kantoorwerk, maar ook bijzonder prettig in games. Dat extra beetje schermgrootte kan de inleving flink vergroten, waardoor de Erazer Major X20 zichzelf alleen maar geschikter weet te maken. Linksonder het scherm kleeft ook nog een G-Sync-sticker. Die technologie, die in het beeldscherm zit, zorgt ervoor dat je geen ‘stuttering’ en ‘tearing’ meer hebt in games. Die grafische artefacten kunnen soms verschijnen als je pc het moeilijk heeft om de hoeveelheid rekenwerk bij te benen. De beeldschermtechnologie haalt ze er echter uit, waardoor je game er ook goed uitziet als die wat minder soepel draait.

Prestaties

Niet om te zeggen dat je games er niet soepel zullen uitzien. De Major X20 is namelijk uitgerust met een Intel Core i9-14900HX en een Nvidia RTX 4070. Daarmee kan je, om het in simpele termen te zeggen, “gerust een spelletje spelen”. De CPU behoort tot de top van de veertiendegeneratiechips voor laptops, terwijl de RTX 4070 in laptops zeker geen verkeerde prestaties neerzet. Gekoppeld aan 32 GB DDR5-RAM zorgt dat ervoor dat de laptop steeds vlot blijft draaien. 

Dat laat de Erazer Major X20 dan ook zien: in een game als Cyberpunk 2077 weet de laptop in zo goed als alle presets de 60 frames per seconde te overstijgen, zij het in sommige scenario’s meer dan in andere. Dit wordt mogelijk gemaakt door upscalingtechnologieën zoals AMD’s FSR en Nvidia’s DLSS.

Voor deze review activeerden we louter de presets en pasten we ze niet aan. Daardoor hanteert Cyberpunk 2077 in scenario’s zonder raytracing AMD’s FSR-upscalingtechnologie. In gevallen waar wel raytracing aanwezig is, wordt automatisch Nvidia’s DLSS geactiveerd. Vreemd genoeg merkten we tijdens onze tests geen impact van Frame Generation. Desalniettemin kan je met de Erazer Major X20 gewoon Cyberpunk spelen aan een vastgezette 60 frames per seconde, ongeacht welke instellingen je gebruikt. Dat zijn, zeker voor een laptop, erg mooie resultaten. In competitieve shooters kan je profiteren van de hoge verversingssnelheid door de visuele fideliteit wat lager in te stellen. In het toch al intensieve Borderlands 3 levert ons dat gemiddeld 165 frames per seconde op. Voldoende om de concurrentie te snel af te zijn, dus. 

Aansluitingen 

Wie dat wil, kan aan de Erazer Major X20 ook een extra scherm hangen. Voor het gamen is dat niet noodzakelijk: het scherm van de laptop is daar eigenlijk al ideaal voor. Wie toch een extra scherm wil koppelen, kan dat via de ingebouwde HDMI 2.1- en/of Thunderbolt 4-poort doen. Daarnaast kreeg de laptop ook 3 USB 3.2 Gen 1-poorten van het Type A mee om externe harde schijven en randapparatuur mee aan te sluiten. Ook je SD-kaarten kan je kwijt in de daarvoor voorziene lezer. Je hoofdtelefoon kan je dan weer aansluiten via de combojack. Heeft je headset een aparte microfoonuitgang? Geen probleem: ook die kan je gewoon in de laptop pluggen.

Tot slot behaalt deze laptop vrij hoge internetsnelheden. Dat is mogelijk dankzij de WiFi 6E AX211-kaart van Intel die in de laptop zit. In theorie kan je daar snelheden tot 9,6 GB/s mee halen. In de praktijk valt dat best wel mee: veel hangt af van het wifisignaal, dat met deze laptop iets moeilijker te bereiken lijkt dan met andere toestellen. Geen goede wifi in huis? Geen zorg: met de ingebouwde ethernetpoort kan je snelheden tot 2,5 Gbps binnenhalen.

Batterij

Over de batterijduur van het toestel kunnen we kort zijn, net zoals de laptop zelf. Er zit een forse 5200mAh-batterij in het toestel, maar dat is niet voldoende om het toestel urenlang van stroom te voorzien. De laptop zal, om stroom te besparen, de discrete GPU pas beginnen gebruiken als je een game opstart. De Intel Core i9-14900HX is echter een hongerige chip. Ook als je langer dan een uur documentjes wil tikken met achtergrondmuziek zorg je er dus best voor dat je een lader voorhanden hebt. 

Conclusie 

Al bij al is de Erazer Major X20 gewoon een goede laptop: de CPU is sterker dan meeste gebruikers eigenlijk nodig hebben, terwijl de GPU sterk genoeg is om hedendaagse games goed te doen draaien. Dat Erazer de laptop verder van een 2TB-SSD en een QHD-scherm met hoge verversingssnelheid voorziet, maakt van de Major X20 een meer dan degelijke keuze. De enige hindernis die dit toestel opwerpt, is het luide toetsenbord dat eraan vastzit: het typt comfortabel, maar maakt daarbij best wel wat herrie. Of dat ook echt een probleem is zal grotendeels afhangen van de ANC-kwaliteit van je koptelefoon en je omgeving. Daardoor zal je de laptop ook voornamelijk thuis gebruiken, waar de beperkte wifi-ontvangst al veel minder een probleem vormt. Ondanks die tekortkomingen weet Erazer met de Major X20 toch een meer dan aantrekkelijke laptop neer te zetten, zeker voor wie er ook af en toe een spelletje op wil spelen.

Wil je deze laptop in huis halen? Zorg er dan zeker voor dat je het juiste model in huis haalt. Heel wat webwinkels, waaronder bol.com, bieden nog het oude model van deze laptop aan. In de nieuwe versies zit een veertiendegeneratiechip. Het verschil kan je makkelijk herkennen: het modelnummer van de CPU begint hier met het cijfer 14.

erazergaminggaminglaptoplaptop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen