Reviews

Erazer Beast X40 review: sterk beest, maar lastig te temmen

Erazer beast x40
© Erazer
Voordelen
Nvidia GeForce RTX 4090 voor laptops
Intel Core i9-13900HX
Mechanisch toetsenbord typt erg goed
Grote trackpad
1440p-scherm
Nadelen
Lijkt last te hebben van stabiliteitsproblemen
Waterkoeler apart aan te schaffen voor 200 euro
Mechanisch toetsenbord klinkt vrij slecht
Behuizing laat wat te wensen over
Aanbevolen prijs: €3.999
Waar te koop?

Medion Gaming Laptop Beast X40 MD62507 17" Intel Core i9 32 GB RAM 2 TB SSD Zwart - Franse Azerty

Totaalscore 7
Een superkrachtige gaminglaptop waar je ook nog eens een waterkoeler aan kan hangen? De ERAZER Beast X40 moesten we natuurlijk wel testen.

Gaminglaptops zijn een categorie op zich. Er zijn maar een beperkt aantal processoren en grafische kaarten waarmee fabrikanten aan de slag kunnen om een sterk toestel neer te zetten. Met grotendeels dezelfde onderdelen proberen fabrikanten elkaar de loef af te steken. In het geval van de Erazer Beast X40 zijn het een (optionele) externe waterkoeler en een mechanisch toetsenbord die daarmee moeten helpen.

Laptops met een Nvidia GeForce RTX 4090 passeerden hier de afgelopen weken namelijk genoeg. Dat de prestaties die zo’n laptop-GPU levert zijn desktopbroertje niet kunnen evenaren, dat is al lang duidelijk. Tussen laptops onderling kan echter wel wat verschil zitten. Hoewel het maximale stroomverbruik van de laptop-GPU’s voor elk toestel even hoog is, kan het koelsysteem ervoor zorgen dat de GPU zo’n verbruik langer kan aanhouden.

Hardware

Op het eerste gezicht is de Erazer Beast X40 een nogal standaard gaminglaptop, zeker als hij dichtgeklapt is. Smaken verschillen, maar met de deels plastic en deels metalen behuizing weet Erazer ons alvast niet te imponeren. Het design past bij dat van een OEM-laptop. Maar goed: natuurlijk gaat het bij een gaminglaptop meer over wat er van binnen inzit dan over hoe hij er langs buiten uitziet.

Juist op dat vlak weet Erazer aardig te scoren: de Beast X40 komt uitgerust met een Nvidia GeForce RTX 4090 als grafische kaart, gekoppeld met een Intel Core i9-13900HX. Die set-up deed ons meteen denken aan die van de Razer Blade 16, die bijna identiek is. Voor wie i’tjes en nummertjes niet zo heel veel zeggen: het gaat hier om de beste dertiendegeneratiechips die Intel momenteel kan afleveren. De chips zijn niet bepaald energiezuinig – daarvoor biedt Intel geheel andere processoren – maar bieden wel een rekenkracht die ongezien is voor laptops. Voor een gaminglaptop, waarmee je het merendeel van de tijd aan een bureau zit, lijkt ons dat echter geen te groot probleem. Integendeel: hoe sneller de laptop rekent, hoe beter.

Ook op vlak van RAM doet Erazer het goed: 32 GB DDR5 RAM aan een snelheid van 4800 MHz. Uit de doos biedt de laptop meteen 2 TB aan opslaggeheugen, dus je hebt ook meteen plek genoeg om al je games te installeren.

Cherry MX

Wanneer we geen gaminglaptop aan het reviewen zijn, gamen we doorgaans op onze desktopcomputers, met een mechanisch toetsenbord en ergonomische muis in de hand. Bij het openklappen van de Beast X40 word je aangenaam begroet door een Cherry MX-logo. Inderdaad: de Erazer Beast X40 biedt mechanische toetsen met Cherry MX Ultra Low Profile Tactile-switches. Die maken van typen een waar genot – zo lang je een hoofdtelefoon op je hoofd hebt staan, tenminste. We raden in ieder geval niet aan om de laptop mee naar de les of kantoor te nemen: je zal 100 procent zeker al na enkele minuten kwade blikken krijgen.

In ASMR-video’s zal je deze laptop niet zien terugkomen. Daarvoor klinken de toetsen te schel en hoor je de veren in de switches te hard. Het typen zelf is wel, in tegenstelling tot bij veel andere laptops, heerlijk consistent. Ook het trackpad is van een goede kwaliteit én meer dan groot genoeg. Het is zelfs zó groot dat je de rechterkant van het trackpad gewoon kunt uitschakelen zonder aan functionaliteit in te boeten. Op die manier kan je gewoon de rechterkant van het touchpad aanraken terwijl je aan het typen bent, zonder dat je cursor daardoor verspringt. Het is een probleem dat ongetwijfeld niet iedereen treft, maar dat hier vaker voorkomt dan zou mogen. Erazers oplossing is op die manier dus best een verademing.

Aansluitingen

Aansluitingen vind je op de Erazer Beast X40 langs de linker-, rechter- en achterkant. Links bevinden zich twee 3,5 mm-gaatjes om je bedrade audio-apparatuur op aan te sluiten, een USB 3.2 Gen 1 Type A-aansluiting en een Kensington lock. Aan de rechterkant bevinden zich nog eens twee USB 3.2 Gen 1 Type A-poorten en een geheugenkaartlezer. Opladen en verbinden met ethernet en externe monitoren via HDMI kan dan weer langs de achterkant. Ook is er een USB 3.2 Type C-poort aanwezig op de achterkant. Ook daar kan je een externe monitor mee aansluiten.

Waterkoeling op een laptop

Dan is er nog één aansluiting die we persoonlijk voor de eerste keer zagen: die voor de externe waterkoeler. In de laptop zit een volledig luchtkoelsysteem ingebouwd dat zijn werk zeker en vast doet. Vind je dat het koelingsysteem wat te veel lawaai maakt? Dan kan je de externe waterkoeler erop aansluiten om het luchtkoelsysteem een handje te helpen, zodat de laptop stiller wordt. Hou er dan wel rekening mee dat de pomp van de externe koeler zelf ook lawaai maakt. Het wordt dus enkel stiller als de laptop echt op zijn hardst aan het blazen is. De koeler is goed voor een prestatiewinst van een paar percenten en zou menig gamer soelaas kunnen brengen op warme zomerdagen.

Bovendien is de koeler best handig in gebruik. Je sluit de waterkoeler met de laptopoplader aan op het stopcontact en verbindt de twee toestellen met een kort kabeltje – zo blijft de laptop aan de stekker, ook al hangt die aan de koeler. Met een magnetische sluiting koppel je het reservoir aan de laptop. Met het ‘Control Center’-programma op de laptop kan je daarna de waterkoeler aanzetten. De communicatie tussen laptop en koeler verloopt via bluetooth en hoef je zelf eigenlijk niet te regelen. Het enige dat je wél moet voorzien is wat koelvloeistof om het reservoir mee te vullen. Dat is nog niet gebeurd op het moment dat je de koeler aanschaft. Je kan daarvoor specifieke koelvloeistof in huis halen, maar een beetje gedestilleerd water volstaat zeker. 

Prestaties

Over de prestaties van gaminglaptops kunnen we doorgaans vrij kort zijn: enkele grafieken illustreren dan waar de laptop zoal toe in staat is. Deze keer hoort daar helaas wel een kanttekening bij. Zoals steeds gebruikten we vooral Cyberpunk 2077 om de prestaties van deze gaminglaptop te peilen. Daarbij viel op dat de resultaten soms nogal wisselvallig of zelfs ronduit slecht waren. Twintig frames per seconde in de laagste Ray Tracing-preset? Ons vermoeden is dat de Beast X40 nog wat moeite heeft om te schakelen tussen de Optimus-modus, waarbij die interne GPU actief is om batterij te besparen, en de gamingmodus waarbij echt het onderste qua rekenkracht uit de kan gehaald wordt.

Dat de resultaten soms wisselvallig zijn, valt ook te zien in onze grafiek. Normaal gezien zorgt de waterkoeler ervoor dat je een aantal frames per seconde méér kan verwachten. Niet voor alle instellingen bleek dat bij ons het geval. Vermoedelijk gaat het ook hier om een softwareprobleem. Vooral in medium en ultra ray tracing-presets ondervonden wij problemen die we niet echt opgelost kregen. De Erazer Beast X40 hoort voor die instellingen beter te presteren wanneer de waterkoeler geïnstalleerd is. Die prestaties kregen we helaas niet te zien.

© TechPulse / Arthur De Graef

Als alles goed gaat, dan zit het wel écht snor. Net zoals bij de ASUS ROG STRIX 17 hangt er aan de Erazer Beast X40 een 1440p-display van 17-inch groot. Hoewel de RTX 4090 het perfect aan kan om te gamen op 4K, blijft die QHD-resolutie in onze optiek toch het ideale midden. Oplettende lezers hebben het waarschijnlijk al gemerkt dat er tot nu toe niet veel over het display gezegd is geweest. Dat komt door het feit dat er over het beeldscherm eigenlijk niet zo veel te zeggen is. Het biedt Nvidia G-Sync, een maximale refreshrate van 240 Hz en 100 procent sRGB-kleurendekking. Het beeldscherm doet zijn werk zeer goed, maar valt niet echt spectaculair te noemen.

Batterij

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als batterijverbruik een belangrijk aspect is voor je volgende gaminglaptop, koop dan geen toestel waar een Core i9 13900HX en Nvidia GeForce RTX 4090 in zitten. De batterij in Erazers Beast X40 kan je met een capaciteit van 99 wattuur gerust gigantisch noemen. Wie denkt dat die daardoor langer zonder stopcontact kan, zal even gigantisch teleurgesteld worden: de onderdelen in deze laptop zijn niet bepaald energiezuinig. Met een uurtje of drie in Microsoft Edge mag je eigenlijk al tevreden zijn. Deze laptop is dus, net zoals andere gaminglaptops, een laptop voor op punt A en punt B te gebruiken, maar niet ertussen. Dankzij het formaat van de laptop lijkt ons dat bovendien niet erg handig.

Conclusie

De Erazer Beast X40 is qua specificaties, afgezonderd van het beeldscherm, bijna identiek aan de Razer Blade 16. Toch weet Erazer zich te onderscheiden van zijn bijna-naamgenoot door een laptop op de markt te brengen met mechanische toetsen en een waterkoelingsysteem. Die elementen voegen écht iets toe aan de laptop, al zal het van persoon tot persoon afhangen hoeveel nut en belang je daaraan hecht.

Al bij al is de Beast X40, hoewel de buitenkant het niet echt doet vermoeden, echt wel een beest van een laptop. Af en toe laat hij zich moeilijk temmen, maar met de onderdelenlijst van deze laptop is het eigenlijk moeilijk om niet onder de indruk te zijn. Wie een sterke gaminglaptop met 1440p-display zoekt en een krachtige processor nodig heeft, vindt die hier vast en zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business